Gevraagd: Voetballende meiden en jonge vrouwen die bijdrage willen leveren aan onderzoek naar voorste kruisbandblessures

Gevraagd: Voetballende meiden en jonge vrouwen die bijdrage willen leveren aan onderzoek naar voorste kruisbandblessures

Gevraagd: Voetballende meiden en jonge vrouwen die bijdrage willen leveren aan onderzoek naar voorste kruisbandblessures

4 jul 2024

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)  gaat onder leiding van sportwetenschapper Anne Benjaminse grootschalig onderzoek doen naar een mogelijk verband tussen stressfactoren uit het dagelijks leven en het ontstaan van voorste kruisbandblessures (VKB) bij meisjes en vrouwen. Het onderzoek, dat start in september 2024, gebeurt in opdracht van UEFA en wordt ondersteund door de KNVB.

Het aantal voorste kruisbandblessures (VKB) bij voetballers in Nederland en Europa springt in het oog. Vrouwelijke jeugdvoetballers vormen daarbij de groep waar deze VKB-blessures het vaakst voorkomen. De medische wetenschap wil daarom meer te weten komen over het ontstaan van deze blessures. Het UMCG is hiervoor op zoek naar voetballende meisjes en jonge vrouwen die mee willen doen aan het onderzoek.

Psychosociale factoren

In het komende seizoen wil het team van Anne Benjaminse zo’n 6.000 voetballende meisjes en vrouwen tussen de 12 en 21 jaar monitoren op de invloed van zogenoemde psychosociale factoren bij het ontstaan van VKB blessures. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de invloed van weinig slaap/vermoeidheid, dagelijkse rompslomp (zoals bijvoorbeeld te druk zijn, ruzie met vriendje/vriendinnetje, niet lekker voelen bij ongesteldheid, slecht cijfer op proefwerk, omgang met vrienden, weinig plezier hebben of gestrest zijn). Maar ook juist positieve gevoelens zoals blij zijn en plezier hebben, goed contact met vrienden en liefde krijgen en geven.

Meisjes en jonge vrouwen die als vrijwilliger mee willen doen aan het onderzoek en hiermee een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal, kunnen zich aanmelden bij het UMCG. Bij het aanmelden wordt er gevraagd naar leeftijd, club, team en klasse waarin gespeeld wordt.

Intake

Vlak voor de start van het onderzoek volgt er dan een intake vragenlijst, waarbij de deelnemers éénmalig vragen krijgen over hun leeftijd, lengte, gewicht, de positie die ze spelen, het voorkeursbeen, anticonceptie gebruik en blessures uit het verleden. Het onderzoek zelf zal vervolgens bestaan uit een wekelijkse vragenlijst over zowel de beleving van de voetbaltrainingen en wedstrijden als ook de dingen die de deelnemers in het dagelijks leven bezighoudt. Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de impact van deze factoren om dit vervolgens te kunnen verwerken in de trainingsprogramma’s van bonden en clubs in Europa.

Meld je hier aan voor het onderzoek.