Fortuna Sittard koploper; Ajax verslikt zich in Telstar

Fortuna Sittard koploper; Ajax verslikt zich in Telstar

Fortuna Sittard koploper; Ajax verslikt zich in Telstar

2 okt 2023

Fortuna Sittard is na de 5-0 zege op Excelsior de koploper in de Azerion Vrouwen Eredivisie. De ambitieuze ploeg van Roger Reijners heeft net als FC Utrecht na drie duels de volle buit binnengehaald, maar noteert een beter doelsaldo dan de Domstedelingen. Titelkandidaat Ajax liet verrassend de eerste punten liggen. Telstar hield knap stand op Sportpark de Toekomst: 0-0. 

Koploper

Fortuna Sittard moest zondag in eigen stadion zonder aanvoerder en clubtopscorer Tessa Wullaert even op gang komen tegen Excelsior. Maar toen Feli Delacauw na een half uur spelen de ban brak, was het hek van de dam. Na een uur spelen stond er 5-0 op het scorebord. De doelpunten kwamen op naam van vijf verschillende spelers. 

Foutloos

De doeltreffendheid van Fortuna Sittard was belangrijk in de strijd om de koppositie, want ook FC Utrecht was na twee duels nog foutloos. En dat bleef de debutant. sc Heerenveen werd met 1-0 geklopt. De van Ajax overgekomen Eshley Bakker benutte in de tweede helft een penalty. 

Telstar viert het knappe gelijkspel bij Ajax.

Verrassing

De grootste verrassing van het weekend kwam op naam van Telstar, dat Ajax in eigen huis op 0-0 wist te houden. Natuurlijk was het eenrichtingsverkeer op Sportpark de Toekomst, maar de goed georganiseerde verdediging van Telstar, dat eerder met 7-0 van FC Twente verloor, hield knap stand. En als Ajax een keer gaatje vond, dan vonden de aanvallers Kelly Steen op hun weg, die een puike wedstrijd keepte. 

Dure punten

In de titelstrijd met FC Twente kunnen dit wel eens dure punten zijn. De ploeg van Joran Pot maakte thuis tegen Feyenoord geen fout en is ook nog zonder puntverlies. Liz Rijsbergen was twee keer trefzeker tijdens de 3-1 zege waarbij FC Twente niet tot het uiterste hoefde te gaan. Feyenoord staat na drie nederlagen onderaan. Zondag komt Ajax naar Sportcomplex Varkenoord. 

Joëlle Smits mag de bal mee naar huis nemen na haar drie goals tegen AZ.

Hattrick

PSV herpakte zich na het teleurstellende gelijkspel tegen ADO Den Haag vorige week. Joëlle Smits mocht deze week de bal mee naar huis nemen. In een ijzersterke eerste helft tegen AZ was PSV pas na vijf doelpunten was uitgeraasd. Romaissa Boukakar gaf de score voor de ploeg van Mark de Vries in de tweede helft een iets draaglijker aanzien: 5-1.

Beloning

PEC Zwolle draaide zaterdag tegen ADO Den Haag een 1-0 achterstand bij rust knap om. Vorige week zag Bo van Egmond haar hattrick tegen FC Utrecht niet beloond met punten. Nu was haar treffer in de blessuretijd wel voldoende om met de volle buit terug naar Zwolle te reizen: 1-2. 

Ga naar de samenvattingen van de wedstrijden in speelronde 3.