Finale TOTO KNVB Beker: Ajax en PSV meten krachten

Finale TOTO KNVB Beker: Ajax en PSV meten krachten

Finale TOTO KNVB Beker: Ajax en PSV meten krachten

17 apr 2022

Stadion De Goffert is maandag het podium voor de finale van de TOTO KNVB Beker. Ajax en PSV ontmoeten elkaar om 14.30 uur in een krachtmeting die de afgelopen twee maanden ook al twee keer op het programma stond.

Wie staat er maandag na afloop van de wedstrijd met die felbegeerde schaal in handen? Ajax en PSV zullen erop gebrand zijn om de prijzenkast te vullen met de winst van de TOTO KNVB Beker 2022. Waar de Amsterdammers de eindstrijd bereikten door Excelsior met 1-0 te verslaan, won PSV na verlenging met 2-1 van ADO Den Haag. Julie Biesmans maakte na 97 minuten spelen de winnende.

Tweede keer

Voor PSV zou het de tweede keer op rij zijn dat de KNVB Beker aan de prijzenkast wordt toegevoegd. De huidige nummer vier van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen speelde op 6 juni 2021 de finale in het Yanmar Stadion in Almere tegen ADO Den Haag. Joëlle Smits, die daarna een transfer naar VfL Wolfsburg maakte, zorgde in de 37ste minuut voor de enige treffer.

Gelijkspel

De ontmoeting tussen Ajax en PSV komt amper drie weken na de laatste onderlinge ontmoeting in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Het duel op Sportpark De Toekomst eindigde in 0-0. Er waren volop kansen; zo werd een laag schot van Ajacied Jonna van der Velde ternauwernood naast getikt door PSV-keepster Sari van Veenendaal en werd een schot van dichtbij van de Eindhovense Maruschka Waldus over de lat getikt door Ajax-doelvrouw Regina van Eijk.

Omgebogen

Ajax en PSV namen het op 28 februari van dit jaar ook al tegen elkaar op in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Ajax repareerde toen met nog twintig minuten op de klok een 1-0 achterstand, die ontstond door een treffer van Amalie Thestrup. De Deense aanvaller maakte haar eerste doelpunt in Eindhovense dienst. Sherida Spitse (minuut 70) en Romée Leuchter (minuut 73) bogen de achterstand van Ajax vervolgens om.

Romée Leuchter droeg vorig seizoen het shirt van PSV.

Van PSV naar Ajax

Met Leuchter is meteen de speelster genoemd van wie dit seizoen de meeste dreiging uitgaat bij Ajax. De 21-jarige spits was in de Eredivisie al zeventien keer trefzeker in negentien duels. In het bekertoernooi vond ze twee keer het net in drie wedstrijden. Opvallend is dat Leuchter vorig seizoen nog het shirt van PSV droeg. Nota bene schakelde ze in de halve finale van de beker Ajax uit door de enige treffer van het duel te maken. Na twee seizoenen op het hoogste niveau bij de Eindhovenaren verhuisde ze naar Amsterdam.

Van Ajax naar PSV

Bij PSV is juist sprake van het omgekeerde verhaal. Daar nam Desiree van Lunteren tot dusver deze competitie het voortouw met acht goals. De 29-jarige oud-international droeg vorig seizoen nog het shirt van Ajax. Van Lunteren gaf aan toe te zijn aan iets nieuws en vond haar uitdaging in Eindhoven. Voor de ervaren speelster is het winnen van de KNVB Beker een bekend gevoel: ze hield de trofee al vier keer eerder omhoog.

Desiree van Lunteren (midden) stapte over van Ajax naar PSV.

Zes keer

Ajax en PSV stonden in 2014, 2017 en 2018 ook al tegenover elkaar in de bekerfinale. In alle drie de gevallen ging eerstgenoemde ploeg met de prijs aan de haal. Waar de Amsterdamse club de prijs zes keer won, was het tot dusver één keer de beurt aan de Brabanders.

De Goffert

De TOTO KNVB Beker wordt dit jaar voor het eerst gespeeld in stadion De Goffert in Nijmegen. Het onderkomen van voetbalclub NEC biedt plaats aan 12.500 toeschouwers. In De Goffert zijn eerder meerdere interlands van de OranjeLeeuwinnen gespeeld. Zo was de wedstrijd tegen Ierland in 2017 uitverkocht.