FC Utrecht koploper; Ajax verslaat Feyenoord in Rotterdam

FC Utrecht koploper; Ajax verslaat Feyenoord in Rotterdam

FC Utrecht koploper; Ajax verslaat Feyenoord in Rotterdam

9 okt 2023

FC Utrecht is de nieuwe koploper in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Ook in speelronde vier pakt de ploeg van Linda Helbling de volle buit en nestelt zich alleen aan kop. FC Twente en Fortuna Sittard zijn eveneens nog ongeslagen, maar hebben een wedstrijd minder gespeeld. Ajax won het duel met rivaal Feyenoord. Tiny Hoekstra tekende voor de enige treffer.

Zegereeks

FC Utrecht viert de terugkeer in de Azerion Vrouwen Eredivisie met een prachtige zegereeks. Na Feyenoord, PEC Zwolle en sc Heerenveen werden ook tegen Telstar drie punten gepakt. Daar zag het in het begin van de wedstrijd niet naar uit. De Witte Leeuwinnen hadden veel vertrouwen getankt na het formidabele gelijkspel bij Ajax in de vorige speelronde. Felice Hermans schoot Telstar al na acht minuten op voorsprong. Via Eshley Bakker kwam FC Utrecht nog voor rust op gelijke hoogte. Invaller Tami Groenendijk bekroonde haar sterke invalbeurt een kwartier voor tijd met de winnende treffer. 

Invaller Tami Groenendijk schoot FC Utrecht naar de koppositie.

Uitgesteld

De Domstedelingen namen de koppositie over van Fortuna Sittard dat zelf niet in actie kwam. De uitwedstrijd tegen AZ werd kort voor aanvang afgelast vanwege een medische situatie bij den staflid van AZ. “De betreffende persoon is bij kennis en voor verder onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De schrik zat er dusdanig in bij de omstanders dat het spelen van de wedstrijd onverstandig werd geacht”, communiceerde AZ vrijdagavond.

Champions League

FC Twente is de derde ploeg zonder puntverlies. Excelsior hield de ploeg van Joran Pot in de eerste helft knap op 0-0. Na rust was het krachtsverschil te groot en boekte FC Twente een soevereine zege op weg naar het Champions League-duel tegen het Zweedse BK Häcken aanstaande woensdag 11 oktober. De aftrap is om 18.30 uur en de wedstrijd wordt live uitgezonden door ESPN. Evenals de return een week later in Enschede. 

Sophie te Brake opende de score voor FC Twente tegen Excelsior.

Eerherstel

Feyenoord en Ajax gingen in een onderling duel beiden op zoek naar eerherstel. Ajax liet vorige week dure punten liggen tegen Telstar. Feyenoord wilde van de nul af na drie nederlagen en welke wedstrijd leent zich daar beter voor dan een duel met de grote rivaal op een volgepakt Varkenoord. De ploeg van Jessica Torny had lang uitzicht op een punt omdat Ajax niet scherp was voor het doel van Jacintha Weimar.

Uiteindelijk besliste Tiny Hoekstra de klassieke strijd met een kopbal bij de tweede paal nadat ze vlak daarvoor een niet te missen kans hoog over had geschoten. In de slotfase kreeg Feyenoord nog een dot van een mogelijkheid, maar Romee de Lavoir ging voor eigen succes in plaats van af te leggen naar haar medespeler Conijnenberg. Ajax schoof door de zege op naar plek vier en kan het vizier richten op de Champions League – play-off tegen FC Zürich. Feyenoord blijft laatste. 

Tiny Hoekstra maakte de enige treffer in de rivalenstrijd met Feyenoord.

Beslissende Bo

Bij PEC Zwolle was Bo van Egmond wederom belangrijk. De jonge aanvaller nestelde zich met haar vijfde goal aan de top van de topscorerslijst. Van Egmond had daarmee een belangrijk aandeel in de verrassende 2-0 zege op PSV, dat in uitwedstrijden een stuk minder voor de dag komt dan op de eigen Herdgang. PEC Zwolle klom daar de zege naar de zesde plaats op de ranglijst, slechts een punt achter nummer vijf PSV.

De 16-jarige Bo van Egmond voert de topscorerslijst aan.

Opvallende debutant

ADO Den Haag liet zich in de vorige speelronde thuis verrassen door PEC Zwolle. Onder de rook van het Abe Lenstra stadion aasde de ploeg van het trainersduo Stephan Vos en Alex Scholte op revanche. ADO Den Haag startte gretig en scherp. Al na twee minuten kopte Manon van Raay de bal achter keeper Jasmijn Reesink. Lobke Loonen verdubbelde de voorsprong in de 35ste minuut. sc Heerenveen kwam wel in de buurt van de Haagse goal, echt dreigend werd het nooit. Jet van Beijeren kwam nog het dichtste bij maar haar Zlatan-achtige solo strandde in schoonheid. ADO Den Haag verzuimde in de tweede helft om de score uit te breiden. Vlak voor tijd maakte Lauren Glotzbach haar debuut voor ADO Den Haag. Ze trad daarmee in de voetsporen van haar moeder: Sarina Wiegman.

Ga naar de samenvattingen van de wedstrijden in speelronde vier.

Ga naar het programma voor volgende week.