FC Twente wint Supercup met eclatante zege op Ajax 

FC Twente wint Supercup met eclatante zege op Ajax 

FC Twente wint Supercup met eclatante zege op Ajax 

2 sep 2023

FC Twente heeft de eerste hoofdprijs van het seizoen binnen. De bekerwinnaar trakteerde landskampioen Ajax in de strijd om de Supercup op een gevoelige nederlaag: 2-5. Voor FC Twente waren Liz Rijsbergen, Renate Jansen (2x), Wieke Kaptein en Eva Oude Elberink trefzeker. Tiny Hoekstra en Romeé Leuchter redden de eer voor Ajax. 

Vol verwachting werd er uitgekeken naar de strijd om de Supercup tussen Ajax en FC Twente. Hoe zouden de grootmachten van de Azerion Vrouwen Eredivisie zich dit jaar tot elkaar verhouden? Beide clubs hadden ten opzichte van vorig jaar ervaring ingeleverd. Maar waar Ajax de aanvalslinie had behouden, moest FC Twente het in het nieuwe seizoen doen zonder doelpuntenmachine Fenna Kalma. “Dan moeten er anderen opstaan”, had aanvoerder Renate Jansen vooraf gezegd. En omdat mogelijke vervangers Elena Dhont en Jaimy Ravensbergen geblesseerd zijn, had FC Twente-coach Joran Pot de van ADO Den Haag overgekomen Liz Rijsbergen in de spits geposteerd. 

De wedstrijd begon met een steunbetuiging aan de Spaanse international Jennifer Hermoso.

Steunbetuiging

Dat betaalde zich na de steunbetuiging van alle speelsters aan de Spaanse international Jennifer Hermoso direct uit. Met dank aan Ashleigh Weerden die in de eerste minuut een terugspeelbal zo maar in de voeten van Rijsbergen schoof. De aanvaller zocht direct het een-tegen-een duel met Spitse en schoot verrassend snel van buiten de zestien in de korte hoek. Keeper Van der Wal dook naar de hoek, kwam met haar hoofd tegen de paal, maar toen was de bal al achter haar in het net gerold.

Van aftasten was dus geen sprake, maar de tegentreffer was geen wake-up-call voor Ajax. Onder toeziend oog van bondscoach Andries Jonker speelde de landskampioen een ondermaatse eerste helft. Coach Suzanne Bakker had aanvoerder Sherida Spitse centraal achterin gezet waardoor de pas 16-jarige Lily Yohannes haar debuut maakte op het middenveld. Het lukte Ajax niet om onder de druk van FC Twente uit te voetballen. Passes kwamen niet aan; de aanvallers werden amper bereikt. Het spel was statisch en ook in de omschakeling kon er een tandje bij.

FC Twente viert de razendsnelle openingstreffer van nieuwe aanwinst Liz Rijsbergen.

Controle

Andersom kon je ook zeggen dat FC Twente het bij de start van het seizoen al goed voor elkaar had. Ook bij de bekerwinnaar was het soms wat slordig en onwennig, maar het was ook duidelijk zichtbaar dat FC Twente in elke linie een international had lopen. Via Dijkstra, Kaptein en Jansen pakte de ploeg van Joran Pot de controle over de wedstrijd waarin voor de pauze de 0-2 altijd dichterbij was dan de gelijkmaker. 

Na een goede actie van wederom Liz Rijsbergen had Renate Jansen de hoek voor het uitzoeken, maar de aanvaller prikte de bal net naast. Twee minuten voor rust was het wel raak voor de aanvoerder. Marisa Olislagers kreeg alle tijd om een afgeslagen corner opnieuw voor te zetten waarna de volledig vrijstaande Jansen de bal beheerst naar de verre hoek kopte. Dat Ajax pas in de slotminuut van de eerste helft voor het eerste een bal tussen de palen schoot was alleszeggend. De knal van Weerden leek richting de kruising te zeilen, maar De Jong toonde zich met een fraaie save een waardig vervanger van Daphne van Domselaar. 

Renate Jansen en Wieke Kaptein waren beiden trefzeker voor de bekerwinnaar.

Spanning terug

Suzanne Bakker voerde in de rust geen wissels door bij Ajax. Alsof ze tegen haar team wilde zeggen: neem revanche op jezelf. Dat sorteerde direct effect. Ajax speelde met meer energie, dwong een aantal hoekschoppen af en uit een daarvan tikte Tiny Hoekstra de aansluitingstreffer binnen. Zo leek het duel om de Supercup toch weer een wedstrijd te worden waar beide ploegen de laatste jaren om bekend staan: spannend, aantrekkelijk met kansen over en weer. 

Dat gevoel duurde een kwartier. Na een uur spelen kreeg Ajax de bal bij een corner niet weg en kon Jansen van dichtbij haar tweede doelpunt van de dag binnenschieten. Vijf minuten later ontfutselde de gretige Rijsbergen de bal een Kayleigh de Sanders. Net als in de eerste minuut schoot de spits razendsnel op goal. De bal ketste nu via de paal terug het veld in waar de toegesnelde Wieke Kaptein er als de kippen bij was om de 1-4 te maken.

FC Twente pakt de eerste prijs van het seizoen.

Pijnlijke middag

Beide coaches gaven vervolgens een aantal talenten de kans om minuten te maken. De pas 17-jarige Eva Oude Elberink stond koud in het veld toen ze een mooie Twente-aanval over links via Kroese en Olislagers kon afronden. Dat Romée Leuchter de stand vijf minuten voor tijd nog een iets dragelijk aanzien gaf, kon de pijnlijke middag voor Ajax niet verzachten. 

Renate Jansen mocht net als vorig jaar de schaal van de KNVB Supercup in ontvangst nemen. “Dat gaat nooit vervelen”, zei de FC Twente – aanvoerder na afloop voor de camera’s van ESPN. Een prijs is een prijs. Daar wil je voor strijden. En het is een goede generale voor de wedstrijd tegen Sturm Graz in de voorronde van de Champions League aanstaande woensdag.”