FC Twente pakt eerste periodetitel na 6-0 winst op Fortuna Sittard

FC Twente pakt eerste periodetitel na 6-0 winst op Fortuna Sittard

FC Twente pakt eerste periodetitel na 6-0 winst op Fortuna Sittard

11 dec 2022

FC Twente heeft een magistrale seizoenshelft bekroond met de eerste periodetitel in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Op Sportcampus Diekman won de ploeg van coach Joran Pot zondag met maar liefst 6-0 van nummer drie Fortuna Sittard. Met dertig punten uit tien wedstrijden gaat de landskampioen met een voorsprong en een goed gevoel de winterstop in.

Aan een punt had FC Twente voldoende om de eerste periode binnen te slepen. Hoewel de ploeg vooralsnog een foutloos seizoen beleeft, kon het niet volledig gerust zijn op een goede afloop. Fortuna Sittard was immers de ploeg in vorm. Na twee verliespartijen tegen Ajax en Feyenoord kwam de nieuwkomer gedurende de eerste seizoenshelft steeds beter op stoom. Dankzij zes overwinningen op rij en een gelijkspel waren de Limburgers naar de derde plaats op de ranglijst geklommen.

Elena Dhont in actie tegen Fortuna Sittard.

Snel beslist

Fortuna Sittard hielp de koploper zondag echter in het zadel. Direct nadat Charlotte Hulst een goede kans had gemist, lag de bal aan de andere kant in het net. Suzanne Giesen zette voor waarna Dana Foederer de bal in eigen doel gleed voordat Elena Dhont de trekker kon overhalen.

Binnen het half uur was de wedstrijd al beslist voor het zeer effectieve FC Twente. Fenna Kalma faalde niet oog in oog met keeper Diede Lemey waarna Marisa Olislagers op prachtige wijze een vrije trap binnenschoot: 3-0.

FC Twente zet door

In de tweede helft ging de ploeg van Pot verder met scoren, al dook Fortuna Sittard zo af en toe gevaarlijk op voor het doel van Daphne van Domselaar. Na ruim een uur maakte Kalma haar tweede vanuit een directe vrije trap. De 5-0 kwam van de voet van aanvoerder Renate Jansen, op aangeven van Dhont.

In de slotfase vierde FC Twente de 200ste wedstrijd van invaller Maud Roetgering. Ook het debuut van de pas zestienjarige Eva Oude Elerbink was bijzonder. In de laatste minuut zette Bente Jansen de 6-0 eindstand op het scorebord.

FC Twente kon zes keer juichen tegen Fortuna Sittard.

Eerste seizoenshelft

Met de eerste periodetitel, die aan het einde van het seizoen recht geeft op een plek in de Eredivisie Cup, heeft FC Twente zichzelf beloond voor een foutloze start van het seizoen. De ploeg schoot direct uit de startblokken met grote zeges. VV Alkmaar (0-5), PEC Zwolle (6-0) en SC Heerenveen (0-9) werden op grote nederlagen getrakteerd. Kalma legde in deze wedstrijden de basis voor de koppositie in het topscorsklassement. Na drie duels stond de teller al op zes. In totaal maakte ze voor de winterstop zeventien goals.

Pas tegen PSV, in de vierde wedstrijd, incasseerde Van Domselaar haar eerste tegentreffer. In eigen huis won de ploeg wel, met 3-1. In Den Haag kwam FC Twente voor de eerste keer in de problemen. Dhont schoot de landskampioen al vroeg op 0-1, waarna de ploeg tegen ADO Den Haag een aantal keer goed wegkwam. De stand bleef ongewijzigd.

Met een 0-4 zege bij Telstar en maar liefst 9-0 thuis tegen Excelsior toonde FC Twente opnieuw goede vorm. In de laatste wedstrijd liep Kayleigh van Dooren, juist zo goed op dreef, een ernstige knieblessure op. Een week later overkwam Ella Peddemors hetzelfde. Beide speelsters zijn de rest van het seizoen uitgeschakeld. Het is een smetje op het goede presteren van de regerend landskampioen.

FC Twente won met maar liefst 0-9 bij SC Heerenveen.

Beslissende tik tegen Ajax

Op 27 november deelde FC Twente de beslissende tik uit in de strijd om de periodetitel. Tegen concurrent Ajax, op dat moment eveneens nog zonder puntverlies, won de ploeg met 3-1. Van Domselaar speelde in de goedgevulde Grolsch Veste een hoofdrol. Ze stopte bij een 1-0 stand (doelpunt Giesen) de penalty van Romée Leuchter, waarna Caitlin Dijkstra de marge vergrootte. Nadat Leuchter de spanning terug in de wedstrijd had gebracht, ging Ajax op zoek naar de gelijkmaker. Uiteindelijk besliste Dhont aan de andere kant vlak voor tijd het duel.

Vorige week won FC Twente ook op bezoek bij Feyenoord (0-1). Kalma maakte de enige treffer van de wedstrijd, die de ploeg na veel strijd over de streep trok.

De overwinning zondag tegen Fortuna Sittard betekende de tiende van het seizoen, doelpuntsaldo 47-2. Hiermee heeft de ploeg een voorsprong van zes punten op Ajax, dat dinsdag (19.30 uur) nog de inhaalwedstrijd tegen PEC Zwolle tegoed heeft.

Fenna Kalma was maar liefst zeventien keer trefzeker in de eerste seizoenshelft.

Na de winterstop

De Azerion Vrouwen Eredivisie gaat verder in het weekend van 20 tot en met 22 januari. FC Twente gaat dan op bezoek bij PSV.

Bekijk hier de stand.