FC Twente met tien langs Ajax; Feyenoord nieuwe koploper

15 nov 2021

FC Twente en Ajax leken zondag de punten te delen in een spannende topper, maar Kerstin Casperij bezorgde FC Twente in de blessuretijd de volle drie punten. Door het verlies van Ajax pakte Feyenoord de koppositie terug in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. De Rotterdammers wonnen vrijdag met 0-1 bij sc Heerenveen.

FC Twente was voor de topper in speelronde tien uitgeweken naar de Grolsch Veste. De eerste kans was voor Ajax, maar daarna nam de ploeg uit Enschede de wedstrijd in handen. Een kopbal van Renate Janssen ging via keeper  Van Eijk en de lat over. Uit de corner verschalkte de FC Twente-aanvoerder de keeper met een bekeken lobje.

Leuchter scoorde twee keer tegen FC Twente en staat dit seizoen op zeven doelpunten voor Ajax.

Koelbloedig

Tegen het einde van de eerste helft herpakte Ajax zich. Er kwam ruimte op het middenveld, waardoor Ajax twee keer gevaarlijk kon oversteken. Sherida Spitse schoot van ver op de kruising. Niet veel later gaf de recordinternational een strakke voorzet van rechts, die Leuchter volledig miste in plaats kalm binnen te tikken.

Na rust kwam FC Twente snel op 2-0. Kasperij nam een vrije trap snel. Van Doorn legde de bal terug op Kalma, die liet zien hoe je koelbloedig afrondt. Geen vuiltje aan de lucht voor FC Twente zo leek het, maar Ajax toonde veerkracht. Leuchter mocht in de 72ste minuut alleen op de doelman af en bleef nu wel kalm: 2-1.

Zinderende slotfase

Tien minuten later kantelde de wedstrijd volledig. Van Doorn maakte hands in de zestien. Strafschop en rood luidde de zware straf. Leuchter schoot met haar zevende treffer van het seizoen de gelijkmaker binnen. Toch liet Ajax het momentum uit de handen glippen in de zinderende slotfase.

Daarvan profiteerde Kerstin Casparij, die ondanks dat FC Twente een speler minder op het veld had volledig vrij werd gelaten. Ze passeerde keeper Van Eijk met een hard schot, hoog in de touwen: 3-2.

Samantha van Diemen schoot Feyenoord tegen sc Heerenveen met de enige goal van de wedstrijd terug naar de kop van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Nieuwe koploper

Door de nederlaag van Ajax behield Feyenoord de koppositie die het vrijdag had gepakt. De compact spelende ploeg van Danny Mulder krijgt weinig goals tegen. Ook uit tegen sc Heerenveen was een goal van Samantha van Diemen genoeg voor de overwinning. FC Twente volgt de trots koploper op een punt. Ajax zakte naar de derde plek op twee punten van Feyenoord.

In Rotterdam-Oost behaalde Excelsior knap de eerste zege van het seizoen. PEC-Zwolle dat nog even koploper was dit seizoen, werd met 2-1 verslagen. Nikki Ridder zorgde met haar treffer in de vierde minuut van de blessuretijd voor dolle vreugde op Woudestein.

Nikki Ridder bezorgde Excelsior de eerste drie punten van het seizoen met een doelpunt in de blessuretijd tegen PEC Zwolle.

Uit-syndroom

Tot slot lukte het vv Alkmaar weer niet om het uit-syndroom van zich af te schudden. Na een 1-1 ruststand, trok ADO Den Haag met twee goals van Jolina Amani de wedstrijd in Den Haag naar zich toe. De ploeg van coach Sjaak Polak staat nu zesde op een punt van PEC Zwolle.