FC Twente laat ook tweede kans om titel te pakken liggen

FC Twente laat ook tweede kans om titel te pakken liggen

FC Twente laat ook tweede kans om titel te pakken liggen

2 mei 2024

FC Twente drijft de spanning in de Azerion Vrouwen Eredivisie tot het kookpunt. Ook het tweede matchpoint om zich voor de negende keer tot kampioen van Nederland te laten kronen, werd niet verzilverd. Fortuna Sittard was woensdagavond in eigen stadion met 2-0 te sterk voor de koploper. Omdat Ajax wel won in de topper tegen PSV (2-1) valt de beslissing in de allerlaatste speelronde op 11 mei. FC Twente ontvangt thuis Telstar. Ajax speelt de altijd lastige uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. 

En weer kon de schaal terug in de koffer. Na de 2-2 in Utrecht in de vorige speelronde liep FC Twente in Sittard opnieuw tegen een zeperd op. De ploeg van Joran Pot begon sterk, controleerde in de eerste helft de wedstrijd, maar stuitte telkens op de uitblinkende Fortuna Sittard-keeper Diede Lemey.

Feli Delacauw kopt Fortuna Sittard op fraaie wijze naar een 2-0 voorsprong op FC Twente.

Zinderend slot

Ondertussen voerde Ajax de druk al wel snel op. Nadine Noordam bracht de regerend kampioen in de zestiende minuut aan de leiding in de topper tegen nummer drie PSV. Bij deze tussenstand moest FC Twente winnen om de titelstrijd definitief te beslissen. Maar die gedachte was ver weg op het moment dat wie anders dan topscorer Tessa Wullaert de bekerfinalist in de 69ste minuut met een mooi schot in de verre hoek op voorsprong bracht. 

Bijna op hetzelfde moment schoot PSV de titelpretendent te hulp door in Amsterdam op gelijk hoogte te komen. Ondanks een fraaie tweede treffer van Fortuna Sittard was FC Twente een kwartier lang virtueel kampioen. Tot Sherida Spitse zes minuten voor tijd een penalty benutte op Sportpark de Toekomst en Ajax nog maar twee punten minder heeft dan FC Twente. Zo krijgt de Azerion Vrouwen Eredivisie toch nog een nooit meer verwachte zinderende slotdag. 

Sherida Spitse schreeuwt het uit nadat ze Ajax via een penalty weer aan de leiding heeft gebracht in de topper tegen PSV.

Druk

Een voordeel van de twee gemiste kansen is dat FC Twente het feest nu voor  eigen publiek in de Grolsch Veste kan vieren. Tegenstander is nummer voorlaatst Telstar dat woensdagavond een gevoelige thuisnederlaag (2-6) tegen AZ moest slikken. Van alle clubs in de Azerion Vrouwen Eredivisie kreeg Telstar de meeste doelpunten tegen. Geen probleem zou je normaal gesproken denken, maar kampioenswedstrijden zijn altijd anders en de druk zal groot zijn in Enschede. 

Ajax volgt dus op twee punten, maar heeft een beter saldo. De ploeg van Suzanne Bakker zal in de lastige uitwedstrijd tegen nummer vijf ADO Den Haag snel willen scoren om de druk in de Grolsch Veste maximaal op te voeren. 

Esmee de Graaf kopt Feyenoord op 0-2 tegen sc Heerenveen

Eredivisie Cup

In de schaduw van de onverwachte titelstrijd keek ook Feyenoord met een schuin oog naar het duel in Amsterdam. De Rotterdammers zijn bezig aan een uitstekende derde periode. Feyenoord volgt Ajax op twee punten in de periodestand en heeft een beter doelsaldo. De late treffer van Spitse betekende dan ook slecht nieuws voor de ploeg van Jessica Torny, die zelf met 0-2 bij sc Heerenveen won. Ella van Kerkhoven en Esmee de Graaf zorgden voor de doelpunten. 

Maar Feyenoord houdt nog altijd zicht op de periodetitel. Bij een zege in de wedstrijd tegen FC Utrecht op Varkenoord en puntverlies van Ajax in Den Haag pakt Feyenoord de derde periode en daarmee een ticket voor deelname aan de Eredivisie Cup.

Ga naar de samenvattingen van de duels in speelronde 21

Ga naar de uitslagen van speelronde 21