Eredivisie Cup prooi voor FC Twente

29 mei 2023

FC Twente heeft voor de derde keer in de historie de Eredivisie Cup veroverd. De ploeg uit Enschede versloeg op Tweede Pinksterdag Ajax met 4-3. Het finaleduel werd gespeeld op sportpark De Toekomst in Amsterdam.

Voor FC Twente sleepte daarmee de derde prijs van het seizoen binnen. In september veroverde de ploeg van trainer Joran Pot de Supercup ten koste van Ajax, terwijl op Hemelvaartsdag de TOTO KNVB Beker werd gewonnen in de finale tegen PSV (4-0). De vierde nationale hoofdprijs – de landstitel – ging dit seizoen naar Ajax.

Fel duel tussen Kim Everaerts (links) en Ashleigh Weerden.

Nieuwe clash

Het was daarom niet vreemd dat beide rivalen opnieuw tegenover elkaar stonden in de eindstrijd van de Eredivisie Cup. FC Twente had in de halve finale overtuigend afgerekend met Fortuna Sittard (5-0 in Enschede, 0-4 in Sittard). Ajax overlegde bijna identieke cijfers in die andere halve eindstrijd tegen PSV (5-2 in Amsterdam, 1-3 in Eindhoven). Een nieuwe clash tussen de twee beste ploegen van dit seizoen was de finale van de Eredivisie Cup waardig.

Beide ploegen maakten maandag hun naam en faam helemaal waar. Ze trakteerden de toeschouwers op een doelpuntrijke wedstrijd. FC Twente kwam via Fenna Kalma binnen 20 minuten op een 0-2 voorsprong, maar zag die al voor rust weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. Eerst verschalkte Twente-verdediger Marit Auée haar eigen keeper, waarna Ajax-talent Rosa van Gool in de 37e minuut op aangeven van Ashley Weerden voor de gelijkmaker zorgde. Met een 2-2 stand halverwege kon de finale van de Eredivisie Cup nog alle kanten op.

Fenna Kalma – wie anders – scoorde ook in de finale van de Eredivisie Cup weer. Ditmaal twee treffers. Ze krijgt de felicitaties van Renata Jansen (11) en Marit Auée (23).

Goudhaantje Giesen

Dat zou ook gebeuren. Ajax kwam scherp uit de kleedkamer en pakte direct na rust via een zuiver schot van aanvoerder Sherida Spitse de leiding. Het goudhaantje van de middag werd echter invaller Suzanne Giesen. In de laatste wedstrijd van haar carrière zou uitgerekend de 29-jarige middenvelder de strijd beslissen. Giesen werd door Pot na rust binnen de lijnen gebracht voor Elena D’hondt. In de 56e minuut zorgde Giesen van dichtbij voor de gelijkmaker, waarna ze 13 minuten later door Auée vrij voor keeper Dionne van der Wal werd gezet en niet faalde: 3-4.

Spannend slot

Met de strijd om de Eredivisie Cup kwam er een eind aan het spannende seizoen bij de vrouwen. Vier clubs plaatsen zich hiervoor: de kampioen van de hele competitie, de twee periodekampioenen en de hoogst geklasseerde van de eindstand zonder periodetitel. FC Twente won de prijs dit jaar voor de derde keer. Ook in 2020 en 2022 was de ploeg uit Enschede de beste. In 2021 won Ajax de Eredivisie Cup.

FC Twente wint de Eredivisie Cup seizoen 2022/’23.

Statistieken

Finale Eredivisie Cup 2022/’23
Ajax – FC Twente 3-4 (2-2).
Scoreverloop: 15. Fenna Kalma 0-1; 19. Fenna Kalma 0-2; 29. Marit Auée (eigen doel) 1-2; 37. Rosa van Gool 2-2; 47. Sherida Spitse 3-2; 56. Suzanne Giesen 3-3; 69. Suzanne Giesen 3-4.
Opstelling Ajax: Dionne van der Wal; Nadine Noordam, Kay-Lee de Sanders, Lisa Doorn (81. Isa Kardinaal), Ashleigh Weerden; Sherida Spitse, Rosa van Gool, Quinty Sabajo; Chasity Grant, Eshly Bakker, Tiny Hoekstra.
Opstelling FC Twente: Daphne van Domselaar, Kim Everaerts, Caitlin Dijkstra, Marit Auée, Danique van Ginkel, Wieke Kaptein, Elena Dhont (46. Suzanne Giesen), Renate Jansen, Fenna Kalma, Anna-Lena Stolze (76. Bente Jansen).