De Ontknoping! Wie pakt de schaal: FC Twente of toch Ajax?

De Ontknoping! Wie pakt de schaal: FC Twente of toch Ajax?

De Ontknoping! Wie pakt de schaal: FC Twente of toch Ajax?

10 mei 2024

De Azerion Vrouwen Eredivisie maakt zich op voor een zinderende laatste speelronde. En dat had niemand meer verwacht. De ongenaakbare koploper FC Twente liet twee matchpoints op het negende kampioenschap liggen. Nu kan de ploeg zich op zaterdag 11 mei thuis in de Grolsch Veste tegen Telstar geen misstap meer veroorloven. Want Ajax zit met een beter doelsaldo op het vinkentouw. Bij winst in de altijd lastige uitwedstrijd tegen ADO Den Haag en puntverlies van FC Twente gaat de schaal naar Amsterdam.

FC Twente – Telstar

Twee keer reisde een vertegenwoordiger van de KNVB met de schaal naar de kampioenswedstrijd van FC Twente. Even zo vaak kon de zilveren trofee weer terug in de koffer. Wat is dat toch met kampioenswedstrijden? In het zicht van de eindstreep slaat de stress in de benen. Zowel in Utrecht (2-2) als in Sittard (2-0 nederlaag) lukte het De Recordkampioen niet om de beslissende slag uit te delen. 

Renate Jansen speelt tegen Telstar haar laatste wedstrijd voor FC Twente.

Zo kon Ajax – dat zich na een nederlaag tegen sc Heerenveen uitgeschakeld waande – weer dichterbij sluipen. Twee punten is het verschil nu en de Amsterdammers hebben een beter doelsaldo. FC Twente moet dus winnen van Telstar om niet afhankelijk te zijn van het resultaat van Ajax in Den Haag. Geen probleem zou je denken. Telstar staat voorlaatste en heeft van alle clubs in de Azerion Vrouwen Eredivisie de meeste goals tegen. Maar Telstar is een wispelturige ploeg, kan ontspannen spelen en sleepte dit seizoen ook al een 0-0 tegen Ajax uit het vuur. Terwijl bij FC Twente de spanning tot het kookpunt is gestegen.

Romee Leuchter behoudt het overzicht in duel met Wielle Douma.

ADO Den Haag – Ajax

Ajax zal die druk graag nog wat willen opvoeren. Door snel te scoren in Den Haag bijvoorbeeld. Maar dat zal niet meevallen. ADO Den Haag heeft na Ajax de minste gepasseerde verdediging van de Azerion Vrouwen Eredivisie. Voorin loopt bovendien met Lobke Loonen de nummer vier van de topscorerslijst. Ajax ruikt echter bloed. En mocht FC Twente het derde matchpoint wel verzilveren dan is er nog een tweede kans op een prijs. De ploeg van Suzanne Bakker speelt op 20 mei de bekerfinale tegen Fortuna Sittard in het Koning Willem II stadion in Tilburg. 

Feyenoord-verdediger Amber Verspaget houdt Eshly Bakker van de bal.

Feyenoord – FC Utrecht

Feyenoord maakt voor de tweede keer in de korte historie van het vrouwenteam de oversteek van Varkenoord naar De Kuip. Vorig jaar was het voor de klassieker tegen Ajax. Nu komt FC Utrecht op bezoek. Nummer acht Feyenoord heeft nog veel om voor te spelen. Wie een blik op de stand in de derde periode werpt, ziet dat Feyenoord koploper Ajax nog kan achterhalen. De ploeg van Jessica Torny zal net als FC Twente de ontwikkelingen in Den Haag nauwgezet volgen. Als Feyenoord de derde periodetitel pakt, mag het meedoen aan de strijd om de Eredivisie Cup. Zo niet dan gaat dat ticket naar de nummer vier van de ranglijst. 

Stand derde periode:

ClubGespeeldPuntenDVDTDoelsaldo
Ajax615145+9
Feyenoord613134+9
Fortuna Sittard610168+8
ADO Den Haag61073+4
PEC Zwolle6101110+1
Tessa Wullaert zal als er niks geks gebeurd als topscorer van de Azerion Vrouwen Eredivisie afscheid nemen van Fortuna Sittard.

PEC Zwolle – Fortuna Sittard

Op die plek zal hoogstwaarschijnlijk Fortuna Sittard eindigen. De ploeg van Roger Reijners hield FC Twente in de vorige speelronde knap van de titel af. In Sittard is iedereen in de ban van de bekerfinale tegen Ajax op Tweede Pinksterdag in Tilburg. Coach Roger Reijners en topscorer Tessa Wullaert krijgen dan een unieke kans om afscheid te nemen met een prijs. PEC Zwolle eindigt met de jonge talentvolle ploeg opnieuw knap in het linkerrijtje. Olivier Amelink zit tegen Fortuna Sittard voor het laatst op de bank. Hij volgt Stefan Hoogsteder op als coach van de Jong Oranjevrouwen.

Assist-koningin Zera Hulswit zweeft op weg naar een nieuwe voorzet.

PSV – Excelsior

PSV eindigt het seizoen bij winst op Excelsior als derde. Dat is een plaats hoger dan vorig jaar. En het gat naar de top twee is met zes punten meer ook iets verkleind, maar nog steeds aanzienlijk. De ploeg van Roeland ten Berge kan in de strijd om de Eredivisie Cup een nieuwe stap zetten om de kloof naar Ajax en FC Twente te dichten en een signaal afgeven dat PSV volgend seizoen mee kan doen in de strijd om de titel. Excelsior kan bij een resultaat in Eindhoven nog wegkomen van de laatste plaats. De Kralingers haalden sowieso al drie punten meer ten opzichte van de vorige jaargang en speelden bovendien de halve finale van de TOTO KNVB Beker Vrouwen. 

Isa Dekker viert haar gelijkmaker tegen FC Twente.

AZ – sc Heerenveen

AZ en sc Heerenveen speelden een cruciale rol in de slotfase van de competitie. AZ hield FC Twente op een 2-2 gelijkspel. De Friezen versloegen Ajax zelfs in het Abe Lenstrastadion (2-1). Voor beide teams was het ook een emotioneel seizoen. Bij AZ moest coach Mark de Vries om medische redenen terugtreden. Hij werd onwel voor de wedstrijd tegen Telstar en zal niet terugkeren op de bank. Assistent Wouter de Vogel nam zijn taken dit seizoen over en is voor volgend seizoen gepromoveerd tot hoofdcoach.

Iedereen bij sc Heerenveen rouwde om het overlijden van de geliefde performance coach Hermina van Dijk. Zij was de steun en toeverlaat van de spelers en stafleden, die voor de wedstrijd tegen Ajax een prachtig eerbetoon brachten aan Van Dijk. Voor sc Heerenveen staat er in de laatste speelronde niets meer op het spel. AZ kan bij winst en een nederlaag van Feyenoord nog een plekje opschuiven op de ranglijst.

Live op ESPN

ESPN komt zaterdag 11 mei met een schakelprogramma op ESPN 1. Vanaf 16.00 uur kun je de zinderende ontknoping in de Azerion Vrouwen Eredivisie live meemaken. De wedstrijden zijn ook afzonderlijk te volgen via de onderstaande kanalen

DatumTijdWedstrijdKanaal
za. 11 mei16.30 uurFC Twente – TelstarESPN 2
za. 11 mei16.30 uurADO Den Haag – AjaxESPN 3
za. 11 mei16.30 uurFeyenoord – FC UtrechtESPN 4
za. 11 mei16.30 uurPEC Zwolle – Fortuna SittardESPN extra
za. 11 mei16.30 uurPSV – ExcelsiorESPN extra
za. 11 mei16.30 uurAZ – sc HeerenveenESPN extra