De Graafschap en NAC Breda treden toe tot Vrouwen Eerste Divisie

De Graafschap en NAC Breda treden toe tot Vrouwen Eerste Divisie

De Graafschap en NAC Breda treden toe tot Vrouwen Eerste Divisie

20 mrt 2024

Met ingang van het voetbalseizoen 2024/’25 verwelkomt de Vrouwen Eerste Divisie twee nieuwkomers met De Graafschap en NAC Breda, die allebei starten met een vrouwentak. Vanaf dat seizoen treedt er in de top van het vrouwenvoetbal ook een promotie/degradatieregeling in werking, waardoor beide clubs op termijn via de sportieve weg deelname aan de Azerion Vrouwen Eredivisie kunnen afdwingen.

Op dit moment zijn twaalf betaald voetbalorganisaties (bvo’s) actief in de Vrouwen Eredivisie en in een eerder stadium werd al bekend gemaakt dat deze competitie op korte termijn niet verder uit zou breiden. Maar met de komst van de promotie/degradatieregeling tussen de Eredivisie en de Eerste Divisie is het voor clubs met ingang van het seizoen 2025/’26 voor het eerst mogelijk om via die route de hoogste competitie voor vrouwen in Nederland te bereiken.

Groeiende interesse

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal: “We zien een groeiende interesse van clubs om deel te nemen aan het vrouwenvoetbal, wat we uiteraard als positief ervaren. Het is echter van essentieel belang dat clubs met een solide plan komen. Zowel bij De Graafschap als NAC Breda hebben we er vertrouwen in dat de vrouwenafdeling op een goede en volledig geïntegreerde wijze onderdeel zal worden van de betaald voetbalorganisatie. Dit biedt het vrouwenvoetbal de kans om zowel sportief als professioneel een sterke ontwikkeling te realiseren. We kijken dan ook uit naar de komst van deze twee nieuwe deelnemers.”

“Door de toetreding hebben we naast ons mannenteam nu ook een vrouwenteam dat op professioneel niveau uitkomt”, aldus directeur algemene zaken Michael Ogubai van De Graafschap. “Het is een nieuwe mijlpaal voor het vrouwenvoetbal in de Achterhoek. Het past bij onze visie dat De Graafschap een club voor iedereen is en het past bij onze regio, we spreken niet voor niets over ‘Samen D’RAN’.”

Trots

“We zijn er als NAC Breda trots op dat wij deel gaan uitmaken van de Vrouwen Eerste Divisie. Het was een sterke ambitie van de club om het vrouwenvoetbal te omarmen en om in deze competitie te starten”, aldus Pia Rijsdijk, Manager Vrouwenvoetbal bij NAC Breda. We hebben ons de afgelopen maanden georiënteerd op dit thema. Daarnaast is het nodige werk verricht en hebben we de juiste vorderingen gemaakt. Met name op basis daarvan is ons plan goedgekeurd door de KNVB en mogen wij toetreden tot de Vrouwen Eerste Divisie. Daar zijn we ontzettend blij mee! Wij zijn klaar om er een daverend succes van te maken.”