Competitieprogramma Azerion Vrouwen Eredivisie 2022-2023 definitief

Competitieprogramma Azerion Vrouwen Eredivisie 2022-2023 definitief

Competitieprogramma Azerion Vrouwen Eredivisie 2022-2023 definitief

11 aug 2022

Het competitieprogramma voor de Azerion Vrouwen Eredivisie voor het seizoen 2022/’23 is definitief. Na de publicatie van het concept is in overleg met de clubs en de zendgemachtigden tot een definitieve invulling van het programma gekomen, inclusief speeldagen en -tijden.

Supercup

De Azerion Vrouwen Eredivisie wordt dit seizoen met de komst van Fortuna Sittard en Telstar uitgebreid naar elf clubs. Voordat deze competitie officieel van start gaat, kent het vrouwenvoetbal dit jaar een primeur met de strijd om de Supercup tussen landskampioen FC Twente en de winnaar van de TOTO KNVB beker Ajax. Dit duel wordt op zondag 11 september om 12.15 uur gespeeld in de Grolsch Veste in Enschede en is live te zien op ESPN. De kaartverkoop verloopt via FC Twente en start in de laatste week van augustus.

De Azerion Vrouwen Eredivisie verwelkomt Fortuna Sittard en Telstar en bestaat nu uit elf clubs.

22 speelrondes

Op vrijdag 16 september wordt er vervolgens afgetrapt in de Azerion Vrouwen Eredivisie met een volledig programma. Vanwege het oneven aantal clubs in de competitie is ieder weekend een club vrij. PEC Zwolle zal in de eerste speelronde nog niet in actie komen. De reguliere competitie bestaat in het seizoen 2022/’23 uit 22 speelrondes, waarin elk team twintig wedstrijden speelt. De eerste elf speelrondes zijn concreet ingevuld, de wedstrijden voor de tweede seizoenshelft zijn globaal ingepland. In december worden de speeldata en -tijden voor deze wedstrijden definitief.

Esmee Brugts hoopt met PSV de aansluiting te vinden bij FC Twente en Ajax.

ESPN

De wedstrijden die op zondag om 12:15 uur worden gespeeld zijn grotendeels live te zien op ESPN. De competitie eindigt op zondag 7 mei, waarna de Eredivisie Cup van start gaat. Vanaf de achtste finales van de TOTO KNVB Beker Vrouwen op zaterdag 25 en/of zondag 26 februari stromen de Eredivisieclubs in bij het bekertoernooi. Op zondag 14 mei staat de finale van de TOTO KNVB Beker Vrouwen op het programma.

De eerste Klassieker is dit jaar op zondag 6 november en wordt net als een groot deel van de andere zondagwedstrijden om 12.15 uur live uitgezonden door ESPN.

Sinds 2007

De Azerion Vrouwen Eredivisie bestaat sinds 2007 en startte destijds met zes clubs. Met deze stap werd het ook voor meiden en vrouwen officieel mogelijk om in Nederland in een nationale competitie professioneel voetbal te spelen. De landskampioen en de nummer twee in de eindstand van de Eredivisie plaatsen zich voor de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League. De Azerion Vrouwen Eredivisie streeft ernaar om ieder seizoen verder te groeien, op sportief, organisatorisch infrastructureel en commercieel vlak. Belangrijke partners zijn Azerion, ING en Plan International Nederland.