Bezoekersrecord voor clash in de Johan Cruijff Arena

Bezoekersrecord voor clash in de Johan Cruijff Arena

Bezoekersrecord voor clash in de Johan Cruijff Arena

3 mrt 2023

Speelronde 16 staat in het teken van een unicum. Voor het eerst in de historie van de vrouweneredivisie wordt de clash tussen Ajax en Feyenoord in de Johan Cruijff Arena gespeeld. In de voorverkoop zijn al 25.000 kaarten verkocht. Daarmee is nu al zeker dat het duel op zaterdag een bezoekersrecord zal vestigen. Een dag later ontvangt nummer drie Fortuna Sittard koploper FC Twente.

Vrouwenvoetbal zit in de lift. Dat blijkt al jaren bij de wedstrijden van de OranjeLeeuwinnen. Maar ook voor de wedstrijden in de Azerion Vrouwen Eredivisie is steeds meer aandacht. Komend weekend zal zelfs het bezoekersrecord sneuvelen. Voor de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in de Johan Cruijff Arena zijn al 25.000 kaarten verkocht. Dat is een ruime verbetering van het vorige record: 14.618 toeschouwers bij de wedstrijd Feyenoord – Ajax in De Kuip. 

Het vorige bezoekersrecord werd ook gevestigd tijdens de Klassieker maar dan in De Kuip.

Titelstrijd

Duels tussen Ajax en Feyenoord zijn wedstrijden op zich bleek bij de eerste editie vorig jaar toen Feyenoord verrassend met 4-1 won. De drie clashes die volgden waren allemaal een prooi voor de Amsterdammers, waaronder dus het duel in De Kuip. Ajax is met FC Twente verwikkeld in de strijd om de prijzen maar komt daarin nog net een stapje tekort. Het onderlinge competitieduel ging nipt verloren en ook in de achtste finales van het bekertoernooi was de Twentse grootmacht te sterk. Ajax kan zich geen puntenverlies veroorloven, maar heeft sinds de winterstop moeite om duels makkelijk te winnen. Zowel tegen PSV als ADO Den Haag viel de beslissende treffer pas vlak voor tijd. En ook laagvlieger Telstar werd met moeite verslagen: 1-0.

Negatieve spiraal

Feyenoord kende vorig seizoen een sterke entree in de Azerion Vrouwen Eredivisie, maar presteert in het tweede jaar teleurstellend. Ook een trainerswissel sorteert vooralsnog geen effect. Onder de nieuwe coach Jessica Torny won Feyenoord nog niet en afgelopen weekend op Varkenoord was PSV met 1-4 veel te sterk in de achtste finales van het bekertoernooi. Maar een wedstrijd tegen Ajax is als geen ander een wedstrijd om de negatieve spiraal te doorbreken.

Fortuna Sittard hoopt thuis tegen FC Twente voor een verrassing te zorgen.

Ongenaakbaar

Een dag later vindt in het Fortuna Stadion de topper tussen Fortuna Sittard en FC Twente plaats. Fortuna Sittard wil graag tot de Nederlandse top behoren en zal dat tegen FC Twente graag willen laten zien. Toch presteert de ploeg van Roger Reijners nog wisselvallig, niet gek bij een debuut in de Azerion Vrouwen Eredivisie. De thuiswedstrijden tegen Telstar en PSV leverden slechts een punt op. FC Twente is tot nu toe ongenaakbaar. Geen puntverlies. Doelsaldo 69-2. Het is goed voor de competitie en FC Twente zelf dat het meer tegenstand krijgt. Twee weken later treffen beide clubs elkaar weer in hetzelfde stadion voor de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker Vrouwen.

Chimara Ripa was trefzeker in het bekerduel tegen Feyenoord.

Groeiende vorm

Bij PSV begint het na de winterstop langzaam maar zeker te draaien. De twee nederlagen tegen FC Twente en Ajax zijn geen schande. In beide duels zat er overigens meer in. Daarna volgde een knappe 0-1 zege bij Fortuna Sittard en plaatste de ploeg van Rick de Rooij zich overtuigend voor de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker Vrouwen door Feyenoord in eigen huis te verslaan: 1-4. PSV kan tegen nummer laatst Excelsior laten zien dat de vorm groeiende is en de aanval op plek drie kan worden ingezet. 

Liz Rijsbergen en Jaimy Ravensbergen vormen een gevreesd aanvalsduo bij ADO Den Haag.

Haags aanvalsduo

Dan moet PSV ook ADO Den Haag voorbij. De ploeg van Sjaak Polak veegde vorige week vv Alkmaar van de mat dankzij het duo Ravensbergen – Rijsbergen. Topscorer Ravensbergen voerde met een hattrick haar totaal op naar zeven doelpunten. Liz Rijsbergen gaf twee assists en pakte zelf ook nog een goaltje mee. Vrijdag reist ADO Den Haag naar Heerenveen waar de Friezinnen hopen het gat met de nummer vier uit Hofstad zou goed als te dichten. Sc Heerenveen won vorige week knap op Varkenoord met 1-2 van Feyenoord en haalde na de winterstop al 9 punten. Janneke Ennema scoorde tot nu zes van de zestien Friese goals. 

Samya Hassani is een van de blikvangers van de Azerion Vrouwen Eredivisie.

Witte Leeuwin

Onderin spelen vv Alkmaar en Telstar de Kelderkraker. vv Alkmaar won tot nu toe drie keer, maar dat was wel steeds buitenshuis. Om te winnen zal vv Alkmaar Samya Hassini moeten beteugelen. De Witte Leeuwin was al vier keer trefzeker voor de debutant. Dat is bijna veertig procent van de totale productie van Telstar. 

Ga naar het volledige programma van speelronde 16.

Bekijk de samenvattingen van de eerder gespeelde wedstrijden.