Ajax met grote cijfers langs Excelsior, wereldgoal Sherida Spitse

Ajax met grote cijfers langs Excelsior, wereldgoal Sherida Spitse

Ajax met grote cijfers langs Excelsior, wereldgoal Sherida Spitse

22 jan 2024

Ajax heeft de achterstand op koploper FC Twente verkleind tot zeven punten. De Amsterdammers hadden zaterdag in eigen huis weinig te duchten van Excelsior. Het werd 6-1. Sherida Spitse zorgde met een treffer vanaf de middenlijn voor het hoogtepunt van het duel.

Isa Pothof stond niet eens zo heel ver voor haar doel toen Spitse na dertien minuten aanlegde voor haar pegel. De keeper van Excelsior liet zich echter volledig verrassen en zag de bal over haar heen in het doel verdwijnen.

Het was de opmaat voor een eenvoudige zege. Chasity Grant (2), Bente Jansen, Lily Yohannes en Danique Tolhoek maakten de overige Amsterdamse treffers. Kimberley Smit deed iets terug voor de Kralingers.

Tegelijkertijd won ADO Den Haag met 2-1 van FC Utrecht en is daarmee de Domstedelingen tot op één punt genaderd op de ranglijst. Nadat Lobke Loonen de thuisploeg op voorsprong had geschoten, maakte Lotje de Keijzer weer gelijk. Shanique Dessing kopte ADO Den Haag uiteindelijk naar drie hele belangrijke punten.

PSV naar plek vier

PSV klom zondag op naar de vierde plaats door een 1-3 zege bij Telstar. Dankzij vroege goals van Joëlle Smits en Indiah-Paige Riley hadden de Eindhovenaren een comfortabele voorsprong. Chinatsu Kira zorgde na een uur echter voor de aansluitingstreffer waardoor het nog even spannend werd. De treffer van Zera Hulswit in de laatste minuut van de officiële speeltijd maakte aan alle onzekerheid een einde.

AZ en PEC Zwolle bleven, net als een dag eerder bij de mannen, steken op een gelijkspel. Het werd 1-1. Direct nadat Evi Maatman de gasten in Alkmaar op voorsprong had gezet, maakte Desiree van Lunteren weer gelijk. Beide ploegen schoten daar niet veel mee op. PEC Zwolle zakte naar plek vijf, terwijl AZ de kans achterwege liet om nummer acht Excelsior te passeren.

Zaterdag werd het duel tussen Fortuna Sittard en Feyenoord afgelast vanwege de winterse omstandigheden. Een dag later kon ook SC Heerenveen – FC Twente niet doorgaan.

Bekijk hier de stand.