Ajax en FC Twente strijden om Eredivisie Cup

Ajax en FC Twente strijden om Eredivisie Cup

Ajax en FC Twente strijden om Eredivisie Cup

26 mei 2023

Ajax en FC Twente sluiten het Azerion Vrouwen Eredivisieseizoen af met een heerlijk toetje: de finale van de Eredivisie Cup. De aftrap van het duel tussen de twee topclubs van Vrouwen Eredivisie is maandagmiddag Tweede Pinksterdag om 14.30 uur op Sportpark de Toekomst in Amsterdam. 

Ajax – FC Twente. Het is de strijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Tussen de twee mastodonten van het Nederlandse vrouwenvoetbal die al jaren een zinderend gevecht om de landstitel uitvechten. Kortom, de finale van de Eredivisie Cup is een wedstrijd om naar uit te kijken, een prachtig sluitstuk van het seizoen.

Ajax viert het derde landskampioenschap uit de historie.

Revanche

Het is de vierde keer dat beide topclubs elkaar dit seizoen treffen. Van de voorgaande drie wedstrijden won FC Twente de competitiewedstrijd in eigen huis en de achtste finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi. Maar Ajax toonde zich de sterkste in het allesbeslissende duel om de landstitel en bracht de schaal voor de derde keer in de historie naar Amsterdam. 

Voor beide teams staat er meer op het spel dan de enorme trofee voor de prijzenkast. FC Twente – de winnaar van vorig jaar – zal in het hol van de leeuw revanche willen voor het mislopen van de landstitel. Terwijl Ajax het  eigen publiek in een rechtstreeks duel met de sportieve rivaal wil tonen dat zij de beste zijn. 

FC Twente spoelde de kater van het mislopen van de landstitel met de winst van ‘de Dennenappel’.

Ontwikkeling

Het toernooi om de Eredivisie Cup wordt dit seizoen voor de tweede keer georganiseerd. Hoe meer topduels er worden gespeeld, hoe beter dat is voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. De vier beste clubs van de competitie strijden in een soort mini-toernooi om een plek in de finale. 

Zowel Ajax als FC Twente hadden geen moeite met hun opponenten in de halve finale. Ajax was twee keer te sterk voor PSV, totaalscore 8-3 in het voordeel van de Amsterdammers. FC Twente gaf Fortuna Sittard geen kans. De verrassende nummer drie van de Azerion Vrouwen Eredivisie kreeg twee keer een gevoelige nederlaag te slikken: 5-0 in Enschede en 0-4 in Sittard. 

Fenna Kalma speelt haar laatste wedstrijd voor FC Twente. Zij vertrekt naar de Duitse kampioen VfL Wolfsburg.

Afscheid Fenna Kalma

FC Twente-spits Fenna Kalma scoorde in Sittard twee keer. De topscorer van de Azerion Vrouwen Eredivisie zal in de finale tegen Ajax voorlopig voor het laatst het shirt van FC Twente aantrekken. Kalma speelt volgend seizoen voor de Duitse kampioen VfL Wolfsburg. Ze treft daar drie andere Oranje-internationals: Jill Roord, Dominique Janssen en Lynn Wilms

Live op ESPN

De finale van de Eredivisie Cup tussen Ajax en FC Twente is op Tweede Pinksterdag live te volgen op het open kanaal van ESPN. De aftrap op Sportpark de Toekomst is om 14.30. De voorbeschouwing begint om 14.00 uur.