Speelster van de Week: Kyah Simon

Speelster van de Week: Kyah Simon

Speelster van de Week: Kyah Simon

14 sep 2020

Vanwege meerdere positieve coronatesten moesten de vrouwen van PSV een week langer wachten op hun competitiestart. In Nieuwehorne pakten ze zondag tegen sc Heerenveen meteen drie punten (1-2), met een prominente rol voor Australisch international Kyah Simon die debuteerde in het rood-wit. Ze is onze Speelster van de Week.

De meeste aandacht ging tijdens de voorbereidende weken uit naar Sari van Veenendaal en Mandy van den Berg. Twee OranjeLeeuwinnen met een sloot aan internationale ervaring die tot ieders verrassing terugkeerden in de Vrouwen Eredivisie. Maar even zo opmerkelijk was het aantrekken van Australisch international Kyah Simon (29) die sinds haar debuut op 16-jarige leeftijd een vast gezicht in de selectie van de Matildas is.

Twee WK’s, de Olympische Spelen van 2016 in Rio en driemaal de Azië Cup heeft Simon in haar bagage. De aanvaller kan met 26 goals in 93 interlands een prima moyenne kan overleggen. Op clubniveau pendelde ze geregeld tussen haar geboorteland en de Amerikaanse competitie. Deze zomer streek Simon voor het eerst neer in Europa, op De Herdgang. Het was tijd voor een avontuur op het oude continent.

Oude continent
“Europa heeft altijd op mijn ‘voetbal bucket list’ gestaan. Ik geniet echt van de Europese manier van voetballen en ik denk zelfs dat ik daar als speelster beter bij pas”, vertelde Simon vorige maand in een interview met de Australische site MyFootball. De interesse van PSV kwam simpelweg op het juiste moment. Na een aantal jaren met vervelende blessures (schouder, enkel) te hebben gesukkeld – het kostte Simon onder meer het WK 2019 in Frankrijk – had ze bij Melbourne City eindelijk een vol seizoen in de benen.

Bovendien staat ze bij PSV voor een nieuwe sportieve uitdaging. Simon is een linie gezakt en fungeert in Eindhoven als nummer 10. In plaats van topscorer is ze nu de spelmaker en aangever. “Verfrissend”, zegt ze zelf. Toch maakte Simon zondag in Heerenveen wel bijna de eerste PSV-goal van het seizoen.

Kyah Simon viert de 1-0 met Joëlle Smits

Tandem Simon-Smits
Haar kopbal in de 36e minuut spatte echter uiteen op de paal, maar Joëlle Smits was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken. In de tweede helft liet Simon haar grote klasse zien bij moment van snelle omschakeling. Met buitenkant voet zette ze Smits met een afgemeten steekpass vrij voor de keeper. De makkelijk scorende spits mikte net naast, maar duidelijk is dat PSV de komende maanden nog veel profijt gaat trekken van de tandem Simon-Smits.

Vorig seizoen leken de Eindhovense vrouwen hard op weg naar hun eerste landstitel, maar gooide de coronacrisis roet in het eten. Wie het team dit seizoen analyseert, ziet opnieuw een heel grote kampioenskandidaat. Bovendien debuteert PSV in november in de Women’s Champions League. Het zijn mooie uitdagingen voor het team van coach Sander Luiten. Met Kyah Simon en die typische Australische spirit in de gelederen is zijn team er klaar voor.