Fortuna Sittard en Telstar nieuw in Pure Energie Eredivisie Vrouwen

Fortuna Sittard en Telstar nieuw in Pure Energie Eredivisie Vrouwen

Fortuna Sittard en Telstar nieuw in Pure Energie Eredivisie Vrouwen

25 jan 2022

Fortuna Sittard en Telstar treden komend seizoen toe tot de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Door de entree van deze twee clubs heeft de hoogste competitie van het vrouwenvoetbal in het seizoen 2022/’23 11 deelnemers. In het geschetste ideaal bestaat de Eredivisie Vrouwen vanaf het seizoen 2023/’24 uit 12 clubs.

“We hebben altijd gezegd dat we streven naar een Eredivisie Vrouwen met 12 kwalitatief goede clubs”, zegt Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal bij de KNVB. “In de visie van de KNVB is dat de ideale grootte voor het beschikbare voetbaltalent in Nederland, om een geschikt aantal wedstrijden te spelen en om door te groeien naar de Europese top. Met de komst van Fortuna Sittard en Telstar zijn we een stuk dichter bij ons streven naar dit ideale competitieformat. De plannen die Fortuna Sittard en Telstar hebben, zijn veelbelovend. We wensen beide clubs komend seizoen en daarna veel succes in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.”

Telstar bereidt zich al jaren voor op deelname aan de Pure Energie Eredivisie Vrouwen en neemt sinds het seizoen 2020/’21 deel aan de Vrouwen Beloftencompetitie. Met Fortuna Sittard is er na Roda JC en VVV-Venlo voor het eerst sinds jaren weer een Limburgse club vertegenwoordigd op het hoogste niveau van het vrouwenvoetbal. Beide clubs hebben het zogeheten ‘commerciële convenant’ ondertekend, waarmee de clubs en de KNVB de handen ineen hebben geslagen om samen de commerciële en maatschappelijke waarde van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen verder te vergroten.

‘Inspiratie voor meiden en vrouwen met dromen en ambities’

“Met het toetreden van Fortuna Sittard Vrouwen tot de Pure Energie Eredivisie Vrouwen is er een mooi hoofdstuk toegevoegd aan de toch al rijke historie van Fortuna Sittard”, aldus Ivo Pfennings, algemeen directeur van Fortuna Sittard. “Het is voor ons en onze partner Azerion een belangrijke pijler in de te varen koers, waarbij we een verbindende factor willen zijn in de regio en de provincie. We hopen in brede zin een voorbeeld en inspiratie te worden voor meiden en vrouwen met dromen en ambities. Dit zetten we nu kracht bij door een team in de Eredivisie Vrouwen te introduceren. De komende periode zullen we gebruiken om de organisatie klaar te stomen voor het eerste seizoen.”

‘Jong talent in de sport een kans geven’

“De afgelopen vier jaar heeft Telstar Vrouwen niet alleen een mooie samenwerking met veel verenigingen in de regio Kennemerland opgebouwd, daarnaast is er ook een uiterst professionele Telstar Vrouwen Voetbal Academie opgezet en doet het beloftenteam goed mee in de Vrouwen Beloftencompetitie”, zegt Yvonne van Gennip, voorzitter van de Telstar Vrouwen.

“Wij willen blijven ontwikkelen, perspectief bieden en dromen uit laten komen. Meedoen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen is de kroon op het werk van iedereen die zich hier met veel enthousiasme voor heeft ingezet. Jong talent in de sport een kans geven, is waar wij voor staan en waar ik als trotse voorzitter van Telstar Vrouwen graag een bijdrage aan lever. De ‘Witte Leeuwinnen’ zijn weer thuis bij Telstar in het BUKO Stadion!”

In het seizoen 2022/’23 strijden 11 clubs om de titel in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Verdere professionalisering

Vanaf komend seizoen zullen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen licentie-eisen worden ingevoerd, waarmee de competitie verder wordt geprofessionaliseerd. Daarnaast is het dus de bedoeling dat de Pure Energie Eredivisie Vrouwen vanaf het seizoen 2023/’24 uit 12 teams bestaat. BVO’s die kans willen maken om in het seizoen 2023/’24 direct de ‘twaalfde plek’ in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen in te nemen, kunnen daarvoor een plan indienen bij de KNVB.

Overige nieuwe vrouwenteams starten in de Vrouwen Beloftencompetitie, waarvan het de bedoeling is dat het een Eerste Divisie Vrouwen wordt. Het uitgangspunt is om vanaf het seizoen 2023/’24 een promotie-/degradatieregeling tussen beide divisie te bewerkstelligen.

Krachtenbundeling

De nieuwe ontwikkelingen in de hoogste divisie(s) van het vrouwenvoetbal komen voort uit een krachtenbundeling tussen de clubs en de KNVB, met als doel de beste competitieopzet voor dit moment en voor de toekomst te vinden. Een groot aantal afgevaardigden op voetbaltechnisch gebied van clubs uit de Pure Energie Eredivisie Vrouwen is samen met de KNVB gaan kijken welke stappen nodig zijn om de positieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren een goed vervolg te geven en de Eredivisie Vrouwen een toekomstbestendig karakter te bezorgen.