Wie wordt kampioen? Open strijd in play-offs Pure Energie Eredivisie Vrouwen

Wie wordt kampioen? Open strijd in play-offs Pure Energie Eredivisie Vrouwen

Wie wordt kampioen? Open strijd in play-offs Pure Energie Eredivisie Vrouwen

20 apr 2021

Het klinkt gek, maar de prijzenkast van de vrouwen van PSV is nog helemaal leeg. Sinds de entree in het vrouwenvoetbal (in 2012) stonden de Eindhovense vrouwen aan het eind van het seizoen telkens met lege handen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, zo klinkt het op De Herdgang. PSV heeft twee kansen: begin juni in de TOTO KNVB Bekerfinale en natuurlijk de landstitel. Dit weekeinde starten de play-offs en die belooft ongekend spannend te worden.

Zes speelrondes staan er tussen nu en 30 mei op het programma. De play-offs van de Pure Energie Vrouwen Eredivisie is opgedeeld in poule A en poule B. De eerste wordt gevormd door FC Twente, PSV, Ajax en ADO Den Haag. Voor dit viertal staat het kampioenschap op het spel. In poule B strijden PEC Zwolle, sc Heerenveen, vv Alkmaar en Excelsior om de beste klasseringen, plaats vijf tot en met acht.

POULE A

ADO Den Haag – FC Twente (vrijdag 23 april, 19.30 uur)

ADO Den Haag ziet zichzelf vooral als outsider. De nummer vier van de reguliere competitie heeft zijn zinnen vooral gezet op het winnen van de TOTO KNVB Bekerfinale op 5 juni. Negen jaar geleden veroverde de formatie van trainer Sjaak Polak, die vorige week zijn contract met een jaar verlengde, de eerste en enige landstitel uit de clubhistorie. Bij de start van dit seizoen mikten de Haagse vrouwen op een plek bij de bovenste vier.

Aan die doelstelling is voldaan; ADO sloot de reguliere competitie met 20 punten als vierde af. Die zijn nu reglementair gehalveerd, waardoor ADO met een achterstand van 6 punten op Ajax, PSV en FC Twente aan de play-offs begint. Het wordt voor de groengelen lastig om dat gat te dichten, maar met hun strijdlust en fitheid hebben ze dit seizoen alle favorieten al in een lastig parket gebracht.

FC Twente is dit seizoen de meest scorende ploeg in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Daar kan met name FC Twente, dat vrijdagavond in het Cars Jeans Stadion (aanvang 19.30 uur) bij ADO op bezoek gaat, over meepraten. De Tukkers hebben dit seizoen nog niet kunnen winnen van ADO. Tot overmaat van ramp werden ze afgelopen zaterdag ook de voet dwars gezet in de halve finale van het bekertoernooi. Wel eindigde het team van Tommy Stroot in de reguliere competitie met 32 punten bovenaan, versloeg het PSV tweemaal en was het in eigen huis ook te sterk voor Ajax.

Met een zege in Den Haag zou Twente daarom niet alleen een vliegende start maken, maar ook extra vertrouwen tanken. In aanvallend opzicht kan de ploeg dit seizoen de beste cijfers overleggen. Twente is met afstand (46 goals) het meest productief. De topscorer van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen speelt weliswaar voor PSV (Joëlle Smits), maar zij wordt op de voet gevolgd door de complete Twente-voorhoede: Renate Jansen (11 goals), Fenna Kalma (9) en Anna-Lena Stolze (8).

PSV – Ajax (zondag 25 april, 12.15 uur, live op ESPN)

Net als FC Twente beginnen ook PSV en Ajax met 16 punten aan de play-offs. Beide ploegen eindigden in de reguliere competitie met 31 punten net onder Twente, maar ze hebben mazzel dat er bij de halvering van de punten (15,5 in hun geval) naar boven wordt afgerond. Daardoor staan er dit weekend liefst drie ploegen met volledig gelijke kansen op het startblok. Super spannend dus!

Geheimen zijn er niet meer, betoogde Mandy van den Berg zondag na afloop van gewonnen halve finale van de TOTO KNVB Beker. De PSV-aanvoerster keek al een beetje vooruit naar de eerste afspraak in de play-offs, want zondag – zeven dagen na die bekerstrijd (1-0) – neemt haar ploeg het opnieuw in eigen huis tegen Ajax op. Een curieus doelpunt van Romée Leuchter maakte zondag het verschil. De Limburgse raakte daarbij wel geblesseerd en moest kort voor rust de strijd staken. Voor PSV is het te hopen dat Leuchter op tijd is hersteld, want vorige maand besliste ze met twee goals ook al de competitiewedstrijd tegen Ajax.

Ajax-goalie Lize Kop hoefde dit seizoen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen slechts 10 tegentreffers te incasseren.

De Amsterdamse vrouwen kijken uit naar de rentree van Marjolein van den Bighelaar. De routinier is met zes goals dit seizoen topscorer. In vergelijking met Twente en PSV gaat het scoren Ajax dit seizoen wat moeilijker af. De 14 competitiewedstrijden leverden tot dusver 28 doelpunten op. Wel kan Ajax rekenen op een stabiele verdediging, onder leiding van captain Stefanie van der Gragt en keeper Lize Kop. De ploeg hoefde slechts 10 tegentreffers te incasseren dit seizoen.

POULE B

Poule B begint vrijdagavond al aan de play-offs. PEC Zwolle ontvangt in de eerste ronde sc Heerenveen, terwijl in Rotterdam Excelsior en vv Alkmaar het tegen elkaar opnemen. Beide duels beginnen om 19.30 uur.

Ook in de plaatseringsgroep ligt de strijd om de vijfde plek geheel open. PEC Zwolle heeft de beste papieren en gaat met 8 punten de play-offs in. sc Heerenveen (6 punten) en vv Alkmaar (5 punten) volgen op de voet. En ook Excelsior kan nog op de ranglijst klimmen. De Rotterdamse vrouwen beginnen de play-offs met 3 punten.

PEC Zwolle, hier met aanvoerster Dominique Bruinenberg, heeft de beste papieren in Poule B.

Topscorers seizoen 2020/’21

14 – Joëlle Smits (PSV)
11- Renate Jansen (FC Twente)
9 – Fenna Kalma (FC Twente)
8 – Anna-Lena Stolze (FC Twente)
6 – Jaimy Ravensbergen (ADO Den Haag)
6- Marjolijn van den Bighelaar (Ajax)

Joëlle Smits is momenteel topscorer van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.