Vooruitblik Pure Energie Eredivisie Vrouwen: deel 1

Vooruitblik Pure Energie Eredivisie Vrouwen: deel 1

Vooruitblik Pure Energie Eredivisie Vrouwen: deel 1

24 aug 2021

Met negen clubs start vrijdag het 15e seizoen van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. FC Twente verdedigt de landstitel, Feyenoord is de opvallende nieuwkomer. Hoe staan de teams ervoor aan de vooravond van het nieuwe seizoen? Een vooruitblik in twee delen. Vandaag: ADO Den Haag, Ajax, vv Alkmaar en Excelsior.

ADO DEN HAAG

Iedereen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen weet: tegen ADO Den Haag heb je nooit een lekkere middag of avond. De Haagse formatie heeft zich onder de hoede van trainer Sjaak Polak tot een ijzersterk collectief ontwikkeld. Een vechtmachine die blijft knokken voor elke meter en geregeld punten aftroggelt van de top-3. Het leverde ADO Den Haag afgelopen seizoen een verdiende plek in de kampioenspoule en de bekerfinale op. Die eindstrijd werd nipt met 0-1 van PSV verloren.

Ook nu begint de geelgroene equipe weer als outsider aan het seizoen. In de wetenschap dat de buitenwacht het trio Ajax, PSV en FC Twente altijd als eerste tot de favorieten voor de landstitel bestempelt. Dat vindt ADO prima. Zoals coach Polak ook accepteert dat een sterkhouder als Nadine Noordam zich door Ajax tot een transfer heeft laten verleiden. “Zij heeft dat gewoon verdiend. Ze is beestachtig tekeer gegaan en ontzettend goed gaan voetballen”, zei hij onlangs tegen Haaglanden Voetbal. Polak realiseert zich dat ADO financieel niet kan opboksen tegen de top-3. Fullprof versus net geen fullprof.

Aan de andere kant is ADO een club waar veel speelsters de kans krijgen zich spectaculair te ontwikkelen. Jaimy Ravensbergen is daar een mooi voorbeeld van. Vorig seizoen veelscorend en multi-inzetbaar en daarmee een belangrijke steunpilaar voor de Haagse ploeg. De meest in het oog springende nieuwkomer in de Residentiestad is Kirsten van de Westeringh. Voor de voormalig jeugdinternational is ADO na Ajax en sc Heerenveen haar derde Eredivisieclub.

Nieuw gezicht in Den Haag: voormalig jeugdinternational Kirsten van de Westeringh.

ADO Den Haag heeft een uitgebreide voorbereiding achter de rug. Polak kon eind juni met een nagenoeg complete selectie de trainingen starten. Alleen keeper en international Barbara Lorsheyd was langer afwezig vanwege het Olympische avontuur van de OranjeLeeuwinnen in Tokio. ADO speelde zes oefenwedstrijden in de voorbereiding en boekte wisselende resultaten. Wel was de ploeg te sterk voor twee Eredivisieclubs: vv Alkmaar (1-0) en Excelsior (4-0).

ADO Den Haag begint het Eredivisieseizoen 2021/’22 met een thuiswedstrijd tegen nieuwkomer Feyenoord. Het duel wordt zondag gespeeld en live uitgezonden op ESPN (aftrap 12.15 uur). “Het is mooi dat Feyenoord erbij is gekomen. Daar wordt de competitie alleen maar beter van”, zegt Polak over de clash van deze eerste speelronde.

Sjaak Polak: energieke coach van ADO Den Haag.

AJAX

Ajax besloot het voorbije seizoen zonder een hoofdprijs in de wacht te slepen. Dat was even wennen voor de Amsterdamse vrouwen die in 2017 en 2018 de dubbel wonnen en in 2019 opnieuw de TOTO KNVB Beker veroverden. De ploeg van coach Danny Schenkel pakte wel de Eredivisie Cup, maar greep later in de competitie met een derde plaats naast een Champions League-plek. “Dat was niet waar we vooraf op hadden gehoopt”, blikte Schenkel op de clubsite terug.  En dus is de blik in Amsterdam weer op de toekomst gericht. Nieuw seizoen, nieuwe kansen.

De selectie van Ajax is grotendeels intact gebleven. Met de gestopte Vanity Lewerissa verliest de ploeg wel een dot aan aanvallende ervaring en ook opvallend was uiteraard de overstap van Desiree van Lunteren naar PSV. De 84-voudig ex-international droeg sinds 2012 het Ajax-shirt, met een korte onderbreking van een jaar wegens een Duits avontuur bij Freiburg. Eind 2020 beviel Van Lunteren van een zoon. Bij PSV keert de Almeerse weer terug op de Eredivisievelden.

Eén van de meest opvallende transfers van deze zomer: Romée Leuchter is van PSV naar Ajax verkast.

Romée Leuchter bewandelt de omgekeerde weg en gaat van Eindhoven naar Amsterdam. De 20-jarige rechtsbuiten was vorig seizoen een van de smaakmakers van de competitie. In de voorbereiding bewees ze meteen haar klasse door twee keer te scoren in het oefenduel met Zulte Waregem (4-2). In twee andere oefenpartij met Belgische clubs maakte Ajax gehakt van Genk (9-0) en Club Brugge (7-0).

Ook de komst van Nadine Noordam, de voorbije jaren een van de sterkhouders van ADO Den Haag, biedt coach Schenkel meer opties op het middenveld. De ervaren Kelly Zeeman keert terug na een lange revalidatie (kruisbandblessure) en een verhuurperiode bij sc Heerenveen. En ook vleugelverdediger Vita van der Linden keert na een buitenlands avontuur terug op het oude nest. De selectie van Ajax ziet er daarmee op het eerste oog zeer uitgebalanceerd uit, met een goede mix van jeugdige talenten en internationaal ervaren krachten zoals Stefanie van der Gragt, Lize Kop, Victoria Pelova en Sherida Spitse. De laatste, Oranjes recordinternational, is alweer in training nadat ze daagse voor de start van de Olympische Spelen op de training een knieblessure opliep.

Oranjes recordinternational Sherida Spitse heeft bij haar club Ajax de training hervat.

VV ALKMAAR

Wat kan vv Alkmaar dit jaar in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen? De Noord-Hollandse vrouwen staan alweer voor de vijfde keer op het hoogste niveau aan de competitiestart nadat ze in 2017 tot de elitetroepen toetraden. Dat gebeurt dit keer wel zonder Corina Dekker. Zij stond sinds het seizoen 2018/’19 aan het roer in Alkmaar, maar werd begin augustus door de clubleiding aan de kant gezet. “Voor het clubbelang zien we ons genoodzaakt om ingrijpende veranderingen in de technische staf door te voeren”, luidde de uitleg van algemeen manager Patrick Tenthof. Na diverse gesprekken tussen de trainer en de clubleiding werd geconstateerd dat het draagvlak voor een verdere samenwerking ontbrak.

In de plaats van Dekker werd Mark de Vries aangesteld. Voor de voormalige prof, die in 2012 zijn carrière bij SC Cambuur afsloot, ook een grote verrassing. “Ik kwam hier in de keuken kijken. Nu ben ik hoofdchef”, vertelde hij aan NH Nieuws. “Het is niet zo dat het onder Corina slecht was. Ik heb juist van haar de inspiratie gekregen om het vrouwenvoetbal in te gaan. Dat dat wegvalt, is even zuur.” Met ontslag van Dekker telt de Pure Energie Eredivisie Vrouwen dit seizoen geen enkele vrouwelijke hoofdcoach.

Coach Corina Dekker is vertrokken uit Alkmaar, net als veel speelsters. Emmeke Henschen daarentegen voetbalt ook dit seizoen in de kaasstad.

Al met al een roerige voorbereiding dus in Alkmaar. Wat voor effect dat heeft op de competitiestart zal moeten blijken, al treft de ploeg het niet vrijdagavond in de eerste speelronde. vv Alkmaar moet namelijk op bezoek bij regerend landskampioen FC Twente. En dat is nauwelijks een graadmeter voor de club die nooit eerder de kampioenspoule bereikte. Ook voor de tegenstanders zal de sterkte van vv Alkmaar in eerste instantie moeilijk in te schatten zijn. Veel speelsters vertrokken afgelopen zomer om diverse redenen uit de kaasstad. Ter versterking werden onder anderen de Hongaarse international Dorá Papp en de Deense spits Sasja Hansen aangetrokken. In de voorbereiding trof vv Alkmaar onder meer ADO Den Haag. Die oefenpartij ging met 1-0 verloren.

EXCELSIOR

Wie is de club van Rotterdam? Met de entree van Feyenoord krijgt Excelsior vanzelfsprekend concurrentie binnen de eigen stadsgrenzen. Tegelijkertijd zal dat de belangstelling voor het vrouwenvoetbal alleen maar versterken. Voor het eerst in de historie van de competitie staan er dit seizoen namelijk onvervalste stadsderby’s op het programma. Wedstrijden om naar uit te kijken voor het meiden- en vrouwenvoetbal in de Maasstad. En dat geldt natuurlijk ook voor het duel in de openingsronde, want Excelsior trapt het seizoen vrijdag in eigen huis af tegen Ajax.

Net als vv Alkmaar begint ook de club van Kralingen alweer aan het vijfde seizoen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. De afgelopen jaren kwam de ploeg niet in de buurt van een plek in de kampioensronde. Vorig seizoen eindigde Excelsior als zevende, de beste klassering uit de clubhistorie. De Rotterdamse vrouwen hadden vooral moeite met scoren. In 20 wedstrijden scoorden ze slechts 15 keer, het minste van alle ploegen.

Excelsior moet dit seizoen verder zonder sterkhouder Nidia Bos. Zij is gestopt om zich op haar maatschappelijke loopbaan te concentreren.

Een van de speelsters die dit jaar voor meer goals moet gaan zorgen is Angela Versluis. Zij kwam over van het beloftenteam van stadgenoot Sparta Rotterdam, net als Jackie Huijsing, Lieve van Vliet en Yentl van Goch. Vier Rotterdamse speelsters dus van West naar Oost. Britt Udink (sc Heerenveen) en Rachel Kleine (FC Twente beloften) zijn ook nieuw in de piepjonge ploeg van coach Richard Mank die veel speelsters zag vertrekken onder wie keeper Isa Pothof (naar Ajax) en Nidia Bos (gestopt). Beide vrouwen speelden al vanaf het begin – in 2017 – bij Excelsior.

Donderdag blikken we in deel 2 vooruit op het seizoen van Feyenoord, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV en FC Twente.