TOTO KNVB Beker Vrouwen Finale: ADO Den Haag – PSV

TOTO KNVB Beker Vrouwen Finale: ADO Den Haag – PSV

TOTO KNVB Beker Vrouwen Finale: ADO Den Haag – PSV

4 jun 2021

Het is de laatste finale van het seizoen; de strijd om de TOTO KNVB Beker bij de vrouwen tussen ADO Den Haag en PSV. PSV won de beker nog nooit. Voor ADO Den Haag kan het de vierde keer worden. De aftrap is zaterdag 5 juni om 20.00 in het Yanmar Stadion in Almere. Een kraker om naar uit te kijken, al is het maar omdat er publiek aanwezig mag zijn.

Kan je in een bekerfinale spreken van een favoriet? Eigenlijk niet, daarin schuilt de schoonheid van bekervoetbal. Toch is het gat tussen PSV en ADO Den Haag groot in de competitie. PSV kwam een punt tekort voor de landstitel. ADO Den Haag eindigde op 17 punten van de Eindhovense ploeg op de vierde plaats. 

PSV zal moed putten uit de laatste onderlinge confrontatie waarin het met 6-2 over ADO Den Haag heen denderde. Topscorer Joëlle Smits scoorde drie keer. Zij is de blikvanger bij PSV samen met de pas 17-jarige creatieve middenvelder Esmee Brugts.

Esmee Brugts, 17 jaar, parel op het middenveld bij PSV.

Halve finales

Het zegt allemaal niks. In bekervoetbal is de verrassing nooit ver weg. En ADO heeft dit seizoen al bewezen te kunnen stunten. Landskampioen FC Twente had in de play-offs de grootste moeite met de vechtmachine van Sjaak Polak. Een gelijkspel en een moeizame 1-0 in de kampioenswedstrijd met een goal vlak voor tijd. En in Den Haag zullen de herinneringen vooral terug gaan naar de zinderende halve finale waarin ADO Den Haag in Enschede een 2-1 achterstand omboog in een 3-2 zege, mede door een wereldgoal van Nikki IJzerman.

Voor PSV was Ajax de laatste horde op weg naar de finale. In Eindhoven stond na tien minuten de 1-0 al op het scorebord. Ajax kon daarna geen bres meer vinden in de hechte PSV-defensie. 

Weg naar de finale

ADO Den Haag

Kwartfinale: Excelsior Barendrecht – ADO Den Haag 0-4

Halve finale: FC Twente – ADO Den Haag 2–3

PSV

Kwartfinale: PSV – PEC Zwolle 3-0

Halve finale: PSV – Ajax 1-0

ADO Den Haag stuntte in de halve finales met een zege op landskampioen FC Twente.

Shona Shukrula

Het duel om de zilveren dennenappel staat onder leiding van Shona Shukrula en haar team. Franca Overtoom en Nicolet Bakker assisteren Shukrula langs de zijlijn. Julia van Es is de vierde official.

Shona Shukruka leidt de TOTO KNVB Beker Vrouwen Finale tussen ADO Den Haag en PSV.

Publiek toegestaan

Achthonderd toeschouwers mogen een plekje zoeken in het Yanmar Stadion in Almere. Eerlijk verdeeld over beide clubs. Dat maakt de bekerfinale op voorhand misschien al wel de mooiste wedstrijd van het seizoen. 

Voor wie er niet bij kan zijn. De wedstrijd wordt live uitgezonden op ESPN 1. ADO Den Haag – PSV begint zaterdag 5 juni om 20.00 uur en wordt gespeeld in het Yanmar Stadion in Almere.

Winnaars

Het toernooi om KNVB Beker wordt bij de vrouwen sinds 1981 gespeeld. In dat debuutjaar veroverde HSV Celeritas als eerste de bokaal, Ajax is de huidige bekerhouder. Met vier bekerwinsten zijn Ajax, Fortuna Wormerveer en Saestum recordhouder. Bij winst voegt ADO Den Haag zich in dit rijtje. PSV heeft de beker nog niet in de prijzenkast staan. Het speelde al wel drie finales in 2014, 2017 en 2018. Telkens was Ajax te sterk.

Alle winnaars op een rij: https://www.totoknvbbeker.nl/knvb-beker-vrouwen