Speelster van de Week: Renate Jansen

Speelster van de Week: Renate Jansen

Speelster van de Week: Renate Jansen

17 nov 2020

Het was een overwinning met een bijzonder bitter randje. FC Twente moest afgelopen zondag in de topper tegen PSV van ver komen nadat de Belgische aanvaller Elena Dhont al vroeg in de wedstrijd met een zware knieblessure uitviel. Mede dankzij de ervaring én een wereldgoal van Renate Jansen sleepte Twente alsnog de overwinning uit het vuur: 3-2. Renate Jansen is daarom onze Speelster van de Week.

Ze behoort al jaren tot de vaste gezichten in de Vrouwen Eredivisie. Een jaar nadat de competitie van start ging, werd Jansen door toenmalig ADO Den Haag-coach Sarina Wiegman bij Ter Leede weggeplukt. Inmiddels is de aanvaller aan haar 13e seizoen op het hoogste Nederlandse niveau bezig. Zeven jaar in dienst van ADO Den Haag en inmiddels voor het zesde seizoen in het shirt van FC Twente.

Na zoveel jaren trouwe dienst vond Jansen, inmiddels 29 jaar, het eigenlijk tijd om eens het avontuur te zoeken. Even kijken hoe het er in het buitenland aan toe gaat. De omstandigheden als gevolg van de coronapandemie deden haar echter besluiten ook dit seizoen nog in de Vrouwen Eredivisie te blijven spelen. “Dit is niet de beste tijd om het avontuur aan te gaan. Als je naar een nieuwe omgeving gaat, dan wil je kennismaken met de club, de trainers, de mensen die er werken, de faciliteiten en de stad”, sprak Jansen eerder dit jaar tegen TC/Tubantia. “Maar door de coronacrisis kun je niks. En dan vind ik het niet verstandig om zomaar ergens aan te beginnen. Dan blijf ik liever bij FC Twente, waar ik de zekerheid heb bij een club die ik ken en waar ik het nog steeds enorm goed naar de zin heb.”

Steunpilaar

En waar ze met al haar ervaring een grote steunpilaar voor de jonge selectie is. De 44-voudig international, die tien jaar geleden in Oranje debuteerde en het gouden EK (2017) en zilveren WK (2019) meemaakte, was zondag in meerdere opzichten van grote waarde tegen PSV. Na de akelige blessure van Dhont – de Belgische international brak haar knieschijf – bleef Jansen bij haar onfortuinlijke teamgenoot en kalmeerde later haar andere teamgenoten.

Toen het duel na een lange onderbreking en een 0-1 tussenstand in de 19e minuut werd hervat, gooide Twente alle schroom van zich af. Met een prachtige treffer in de 28e minuut zette Jansen haar ploeg op het juiste spoor. “Na die blessure van Elena kwamen er bij ons nieuwe krachten vrij. We wilden nog iets meer geven”, zei Jansen na afloop tegen de NOS. “We stonden achter, dus we wilden sowieso scoren en een ommekeer teweeg brengen. Dat ik hem er dan zo inschiet, is heel fijn op dat moment.”

Wereldgoal

Vanaf de rechterflank krulde Jansen de bal perfect in de verre hoek. PSV-keeper Sari van Veenendaal, toch niet de eerste de beste, kon er alleen maar naar kijken. “Dat is een bal die ik sowieso graag schiet. Op dat moment was het natuurlijk wel een opluchting.” Uiteindelijk scoorden ook Anna-Lena Stolze en Fenna Kalma nog voor Twente dat uiteindelijk na een zwaarbevochten wedstrijd met 3-2 won en op de ranglijst dichter naar koploper Ajax en nummer twee PSV kroop.

Aanstaande zondag (aftrap 12.15 uur) neemt Twente het in eigen huis op tegen Ajax. “We zitten in een flow, dus we hopen die opwaartse lijn tegen Ajax voort te zetten”, aldus Jansen.