Speelster van de Week: Joëlle Smits

Speelster van de Week: Joëlle Smits

Speelster van de Week: Joëlle Smits

12 okt 2020

Met drie overwinningen uit vier wedstrijden is PSV goed aan het seizoen begonnen. Dat is mede te danken aan topscorer Joëlle Smits. De aanvaller had vrijdag met twee doelpunten een groot aandeel in de winst op PEC Zwolle (5-2). Het levert haar de titel ‘Speelster van de week’ op.

De naam van Smits zingt al langer rond in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Al jaren wordt ze bestempeld als een groot talent met een neusje voor de goal.  In de jeugd van CTO Eindhoven, bij de nationale jeugdteams, of in de Eredivisie bij FC Twente en PSV: Smits scoort altijd. In maart maakte ze bovendien haar debuut voor de OranjeLeeuwinnen. Inmiddels staat de teller op twee interlands.

Al op jonge leeftijd viel het oog van Smits op de bal. ‘Als meisje van zes zag ik op de basisschool de jongens in de pauze voetballen’, blikte de spits uit Den Bosch een jaar geleden terug in het Brabants Dagblad. ‘Toen wist ik: dit wil ik ook. Ik heb het toen meteen tegen mijn ouders gezegd. Niet veel later was ik lid van OJC Rosmalen.’

Tussen de jongens

Bij de amateurclub speelde Smits zich op 14-jarige leeftijd in de kijker bij het Centrum voor Talentontwikkeling (CTO) Eindhoven. Toch duurde het nog een jaar voordat ze daadwerkelijk de overstap maakte, omdat Smits nog te jong werd geacht om op kamers te gaan in Eindhoven. Tussentijds speelde ze daarom een jaar bij Brabant United, de gezamenlijke jeugdopleiding van RKC en FC Den Bosch. Tussen de jongens.

Het vormde Smits als voetbalster. Want om zich fysiek te kunnen meten met de jongens werden er andere dingen van haar gevraagd. ‘Jongens zijn fysiek sterker en sneller. Dat dwong mij om slim te spelen, andere loopacties te maken. Daar ben ik veel beter van geworden’, sprak Smits een maand geleden in het NRC.

Topscorer

In de Eredivisie laat Smits al jaren zien een garantie voor doelpunten te zijn. In twee jaar bij FC Twente scoorde ze 38 keer in evenveel wedstrijden. Vorig seizoen kwam ze tot 16 doelpunten in 12 wedstrijden voor PSV en ook dit seizoen heeft Smits er al vijf inliggen. Daarmee is ze topscorer van de Vrouwen Eredivisie. Twee van die treffers maakte ze afgelopen vrijdag tegen PEC Zwolle (5-2). Eerst schoof ze de 1-1 achter de Zwolse keepster, nadat Smits werd gelanceerd met een slimme steekpass vanaf het middenveld. Ook de 4-2 kwam van de voet van Smits, weer na een splijtende pass vanaf het middenveld.

Wie Smits nog in actie wil zien in de Vrouwen Eredivisie, moet snel zijn. De aanvaller is begonnen aan haar (voorlopig) laatste seizoen in Nederlandse dienst. Volgend jaar staat ze onder contract bij VfL Wolfsburg. Een absolute topclub in het vrouwenvoetbal en vorig jaar nog verliezend Champions League-finalist. Het is een stap richting het onbekende, maar wie de statistieken van Smits erop naslaat weet één ding zeker: ook in Duitsland zal Smits een garantie op doelpunten zijn.