Speelronde 23: FC Twente en Ajax verwikkeld in titelrace-thriller

Speelronde 23: FC Twente en Ajax verwikkeld in titelrace-thriller

Speelronde 23: FC Twente en Ajax verwikkeld in titelrace-thriller

21 apr 2022

Na de interlandbreak en de TOTO KNVB Bekerfinale in het paasweekeinde maakt de Pure Energie Eredivisie Vrouwen zich op voor de apotheose van het seizoen: een thriller van een titelstrijd tussen FC Twente en Ajax. In speelronde 23 ontvangt FC Twente vrijdag sc Heerenveen. Ajax reist zondag naar Rotterdam voor het duel tegen nummer laatst Excelsior.

FC Twente staat drie punten voor op Ajax. Er staan nog vijf duels op het programma in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen met mogelijk de allesbeslissende wedstrijd Ajax-FC Twente in de laatste speelronde. Dat is natuurlijk het scenario waar iedere liefhebber van droomt. Tot die tijd is het zaak voor beide ploegen om niet tegen puntverlies aan te lopen. 

Fenna Kalma viert een van haar dertig goals.

Topschutters

FC Twente treft in sc Heerenveen een favoriete tegenstander. Dit seizoen werd er twee keer gewonnen van de Friezen met het alleszeggende doelsaldo tien voor, nul tegen. sc Heerenveen zal zich in Enschede vooral moeten wapenen tegen Fenna Kalma. De Twentse doelpuntenmachine scoorde dit seizoen al zes keer tegen sc Heerenveen. Vier keer in de met 8-0 gewonnen thuiswedstrijd. En in Heerenveen was de spits helemaal alleen verantwoordelijk voor de 0-2 zege. Kalma staat nu op het onwaarschijnlijke aantal van 30 doelpunten in 20 wedstrijden. 

In de schaduw van Kalma ontwikkelt Romee Leuchter zich bij titelconcurrent Ajax ook als een topschutter. Leuchter stapte dit seizoen van PSV over naar Ajax maar past zich in Amsterdam razendsnel aan. Leuchter scoorde dit seizoen ook al 17 keer in de competitie. Daarnaast maakte ze haar debuut bij de OranjeLeeuwinnen en was afgelopen weekend de matchwinner in de TOTO KNVB Bekerfinale tegen PSV. 

Romée Leuchter juicht na haar winnende goal in de TOTO KNVB Bekerfinale

De eerste prijs staat dus in de prijzenkast in Amsterdam, maar Ajax wil uiteraard meer. Ajax wil kampioen worden. De laatste keer dat de schaal naar Amsterdam ging is toch al weer vier jaar geleden. Om alles in eigen hand te houden, kan Ajax zich geen puntverlies meer veroorloven tot de laatste speeldag. Een uitwedstrijd tegen nummer laatst Excelsior is dan een ogenschijnlijk makkelijke horde. Maar in de halve finale van het bekertoernooi had Ajax nog de grootste moeite met de club uit Rotterdam-Kralingen. Op Sportpark de Toekomst bleef het tot het eind toe spannend en won Ajax met het kleinst mogelijke verschil: 1-0. 

Strijd om plaats drie

Achter de top twee zijn Feyenoord en PSV verwikkeld in een verwoed gevecht om de derde plaats. Feyenoord staat verrassend derde in het eerste seizoen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Voor PSV verloopt het seizoen teleurstellend. Uitgeschakeld in de titelstrijd en ook de bekerfinale ging verloren. 

Feyenoord-aanvaller Romée de Lavoir tekende deze week haar eerste profcontract.

Feyenoord speelt vrijdag tegen PEC Zwolle. Beide clubs ontlopen elkaar niet veel. Eerder dit seizoen won PEC Zwolle met 2-1. In Rotterdam was Feyenoord met 1-0 te sterk. Aanvaller Romee van de Lavoir – zes doelpunten en vijf assists – zette afgelopen week de handtekening onder haar eerste profcontract.

Van Lunteren stopt

PSV reist naar Alkmaar voor de wedstrijd tegen vv Alkmaar, dat van de laatste duels er slechts een heeft gewonnen. PSV won eerder dit seizoen twee keer van vv Alkmaar. Thuis moeizaam met 1-0. Uit werd het 1-3 voor de ploeg van Rick de Rooij. PSV zal voor volgend seizoen op zoek moeten naar een opvolger voor Desiree van Lunteren. De Europees kampioen van 2017 stopt omdat ze meer tijd aan haar gezin en maatschappelijke carrière wil besteden.

Desiree van Lunteren in actie tegen haat oude club Ajax.

Programma

Ga naar het volledige programma van speelronde 23

Bekijk hier de samenvattingen van eerder gespeelde wedstrijden.