Pure Energie Eredivisie-speelsters schitteren in Oranje

Pure Energie Eredivisie-speelsters schitteren in Oranje

Pure Energie Eredivisie-speelsters schitteren in Oranje

15 apr 2021

De OranjeLeeuwinnen speelden op weg naar Tokio twee oefeninterlands, tegen Spanje en Australië. En ook Vrouwen Onder 23 kwam na een jaar weer in actie. In Rotterdam was België de tegenstander. Een terugblik op de prestaties van een aantal speelsters uit de Pure Energie Eredivisie Vrouwen in het Oranjeshirt.

Bondscoach Sarina Wiegman had negen speelsters uit de Pure Energie Eredivisie Vrouwen opgenomen in de selectie voor de oefeninterlands tegen Spanje en Australië. Vier daarvan startten in de basisopstelling

Van Veenendaal uitblinker

Sari van Veenendaal (PSV) keepte een dijk van een wedstrijd en het was aan haar te danken dat Nederland tegen Spanje slechts met 1-0 verloor. Het centrale verdedigingsduo Aniek Nouwen (PSV) en Stefanie van de Gragt (Ajax) slaagde er samen met Sherida Spitse (Ajax) nooit in om onder de druk van het ingespeelde Spaanse elftal uit te voetballen. Na rust kwam Kika van Es (FC Twente) in het veld voor Merel van Dongen. Het spelbeeld veranderde niet. Nederland kreeg nog wel een grote kans op de gelijkmaker, maar dat zou zeer geflatteerd geweest zijn.

Recordinternational Sherida Spitse ging voorop in de strijd voor eerherstel tegen Australië.

FC Twente hofleverancier

Hoe anders was het drie dagen later in De Goffert in Nijmegen, waar Nederland Olympia-ganger en nummer zes van de wereld Australië met 5-0 oprolde. Wiegman startte met dezelfde vier spelers uit de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Na een half uur stond het al 3-0. Sherida Spitse ging daarbij voorop in de strijd. Na 45 minuten kreeg de recordinternational rust, maar in de loop van de tweede helft kwamen achtereenvolgens Kika van Es, Renate Jansen en Sisca Folkertsma in het veld. In de laatste tien minuten was FC Twente hofleverancier van de OranjeLeeuwinnen die op dat moment met zes speelsters uit de Pure Energie Eredivisie Vrouwen speelden. 

Vrouwen onder 23

Een jaar na de laatste interland mochten ook de beloften eindelijk weer een interland spelen tegen België. Belangrijk om de broodnodige ervaring op te doen en uiteindelijk de stap te kunnen maken naar de OranjeLeeuwinnen. Lynn Wilms, Katja Snoeijs, Joëlle Smits en Daphne van Domselaar stroomden eerder al door. 

De pas 17-jarige Esmee Brugts (PSV) debuteerde bij Vrouwen onder 23 tegen België.

Nederland won in een spannend duel met 5-3. Opvallend was het debuut van de 17-jarige Esmee Brugts. Zij is eigenlijk eerstejaars international voor Onder 19 en speelde een half uur in de tweede helft. Vier van de vijf goals kwamen van de voet van een speelster uit de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. FC Twente-aanvaller Fenna Kalma maakte er twee. Ook Romee Leuchter van PSV en Nadine Noordam (ADO Den Haag) scoorden. 

Leuchter was blij dat ze weer het Oranjeshirt aan mocht trekken. “Gelukkig konden we vandaag met Onder 23 aan de bak. Dit is toch het team nét onder de OranjeLeeuwinnen. En voor mij is het grote doel om in Oranje te spelen.”