Play-offs ronde 4: Ajax moet topper winnen bij FC Twente

Play-offs ronde 4: Ajax moet topper winnen bij FC Twente

Play-offs ronde 4: Ajax moet topper winnen bij FC Twente

14 mei 2021

FC Twente staat op pole-position voor het kampioenschap in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Maar er is nog niets beslist. Een ding is zeker. Ajax kan zich geen puntverlies meer veroorloven om aanspraak te maken op de titel. Te beginnen in Enschede tegen koploper FC Twente. 

Van de drie titelkandidaten Ajax, PSV en FC Twente werd de laatste ploeg door de meeste kenners toch wel gezien als een outsider. Een om rekening mee te houden, dat wel, maar Ajax en PSV kregen de meeste kansen toegedicht. Simpelweg omdat ze meer kwaliteit in hun selecties hebben. 

Outsider bovenaan

Nu alle ploegen elkaar een keer hebben ontmoet in de play-offs, staat de outsider verrassend bovenaan. Ajax en PSV moeten in de achtervolging. PSV staat tweede op een punt. Ajax moet een gat van vier punten dichten. Zowel PSV als Ajax verloren van de ijzersterke eenheid uit Enschede, die opvallend genoeg gelijkspeelde tegen ADO Den Haag, de vierde ploeg in de A-groep.  

Fenna Kalma in duel met Stefanie van de Gragt eerder dit seizoen.

Vrijdag beginnen de clubs aan de alles beslissende fase. Op sportpark Het Diekman staat de topper FC Twente – Ajax op het programma. De Amsterdammers kunnen zich geen puntverlies meer veroorloven, maar ondervonden afgelopen zondag de kracht van FC Twente, dat op sportpark De Toekomst met 2-1 won, door goals van Fenna Kalma en Renate Janssen. En iedereen verbaasde zich erover dat Ajax geen vuist kon maken in die wedstrijd. In Enschede vecht de ploeg voor de laatste kans. Aanhaken of afhaken. Maar ook FC Twente zal voor de drie punten moeten gaan omdat PSV op het vinkentouw zit. 

Aniek Nouwen

PSV speelt op De Herdgang tegen ADO Den Haag dat is uitgeschakeld voor de titel. In Den Haag werd het zondag 0-2. Topscorer Joëlle Smits was met twee goals op dreef. Toch is ADO Den Haag niet te onderschatten, want het pakte al eerder een punt van FC Twente in de play-offs. Aniek Nouwen begint aan haar laatste duels in het shirt van PSV. Na vijf jaar Eredivisie Vrouwen speelt zij volgend seizoen in Engeland voor Chelsea.

Best of the rest

De strijd om de titel ‘Best of the rest’ in groep B is nog niet gestreden. PEC Zwolle staat bovenaan maar leed vrijdag verrassend puntverlies tegen Excelsior Barendrecht in Rotterdam. Vier dagen later boog Excelsior Barendrecht thuis tegen VV Alkmaar een 2-1 achterstand in de slotfase om in een 3-2 overwinning. Nikki Ridder ontpopte zich als matchwinner. Excelsior Barendrecht staat 4 punten achter PEC Zwolle maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. Vrijdag staat PEC Zwolle – Excelsior Barendrecht op het programma. 

Excelsior Barendrecht in de achtervolging op sc Heerenveen voor de titel ‘Best of the rest’

Qua puntverlies staat Heerenveen er het beste voor in groep B. De nummer twee volgt PEC Zwolle op een punt, maar heeft nog een wedstrijd tegoed. Heerenveen reist vrijdag naar Alkmaar voor het duel met VV Alkmaar, dat ook nog een kans maakt om vijfde te worden. Dan moeten de laatste drie wedstrijden allemaal worden gewonnen.