Oranje neemt twaalf speelsters uit Pure Energie Eredivisie Vrouwen mee naar EK

Oranje neemt twaalf speelsters uit Pure Energie Eredivisie Vrouwen mee naar EK

Oranje neemt twaalf speelsters uit Pure Energie Eredivisie Vrouwen mee naar EK

1 jun 2022

Bondscoach Mark Parsons heeft dinsdag zijn definitieve selectie bekendgemaakt voor WEURO 2022. De Pure Energie Eredivisie Vrouwen is ruim vertegenwoordigd in het keurkorps. Twaalf van de 23 speelsters kwamen afgelopen seizoen op het hoogste niveau in Nederland uit.

Bondscoach Parsons over zijn selectie: “We hebben de afgelopen periode hard gewerkt om het beste team samen te stellen met een ongelofelijk belangrijke zomer op komst. Niet alleen voor ons, maar voor het vrouwenvoetbal in het algemeen. We waren de afgelopen maanden onder de indruk van het talent en de toenemende kwaliteit van speelsters in binnen- en buitenland, waarvan velen aan het einde van het seizoen indrukwekkende trofeeën de lucht in hebben getild.”

Van de clubs in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen is FC Twente de hofleverancier voor de OranjeLeeuwinnen. Namens de Tukkers zijn Daphne van Domselaar, Kerstin Casparij, Caitlin Dijkstra, Marisa Olislagers en Renate Jansen opgeroepen. Ajax levert met Stefanie van der Gragt, Victoria Pelova, Sherida Spitse en Romée Leuchter vier speelsters. Sari van Veenendaal en Esmee Brugts vertegenwoordigen PSV, terwijl Parsons ook een plek heeft ingeruimd voor ADO Den Haag-keeper Barbara Lorsheyd.

De definitieve EK-selectie

Daphne van Domselaar (FC Twente), Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Sari van Veenendaal (PSV), Kerstin Casparij (FC Twente), Caitlin Dijkstra (FC Twente), Merel van Dongen (Atlético Madrid), Stefanie van der Gragt (Ajax), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), Aniek Nouwen (Chelsea), Marisa Olislagers (FC Twente), Lynn Wilms (VfL Wolfsburg), Danielle van de Donk (Olympique Lyonnais), Damaris Egurrola (Olympique Lyonnais), Jackie Groenen (Manchester United), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (VfL Wolfsburg), Sherida Spitse (Ajax), Lineth Beerensteyn (Bayern München), Esmee Brugts (PSV), Renate Jansen (FC Twente), Romée Leuchter (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal).

Standby

Naast de 23 geselecteerde speelsters trainen een extra keepster en zeven speelsters in de beginfase van het trainingskamp mee met de selectie. Jill Baijings (SGS Essen), Kayleigh van Dooren (FC Twente), Kika van Es (FC Twente), Chasity Grant (AFC Ajax), Fenna Kalma (FC Twente), Shanice van de Sanden (Wolfsburg VfL), Katja Snoeijs (Gir.de Bordeau) en Jacintha Weimar (Feyenoord) zijn als standby toegevoegd. Als een speelster uit de huidige selectie geblesseerd raakt of ziek wordt, dan mag die tot de avond voorafgaand aan de eerste wedstrijd op het EK worden vervangen door een speelster van de standby lijst.

Tickets

Op 5 juli vertrekt Nederland naar het eindtoernooi in Engeland waar het in de groepsfase van het Europees kampioenschap achtereenvolgens Zweden (9 juli in Sheffield), Portugal (13 juli in Leigh) en Zwitserland (17 juli in Sheffield) treft. Tickets voor de WEURO 2022 zijn te krijgen via de website van van WEURO 2022.

In aanloop naar het EK spelen de OranjeLeeuwinnen de komende weken nog drie wedstrijden: op 24 juni oefent de selectie in Leeds tegen Engeland, op 28 juni wordt in het stadion van FC Twente (zonder publiek) een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland gespeeld en op 2 juli volgt in hetzelfde stadion in Enschede om 18.00 uur de uitzwaaiwedstrijd tegen Finland, waarvoor nog kaartjes te krijgen zijn via de online ticketshop van de KNVB.

De Oranjeleeuwinnen hebben zich voor de vierde keer geplaatst voor de EK-eindronde. De finale wordt op 31 juli gespeeld op Wembley, in London.