Feyenoord overrompelt Ajax in historische Klassieker

Feyenoord overrompelt Ajax in historische Klassieker

Feyenoord overrompelt Ajax in historische Klassieker

4 okt 2021

Honderd jaar na de mannen stonden de vrouwen van Feyenoord en Ajax voor het eerst tegenover elkaar in de Klassieker. Feyenoord won verrassend met 4-1. Ook ADO Den Haag stuntte door PSV met 1-0 te verslaan. FC Twente haalde uit tegen Excelsior: 7-1. Dankzij een gelijkspel tegen sc Heerenveen behield PEC Zwolle de koppositie.

Sportpark Varkenoord zinderde zondagmiddag om 12.15 uur. Ondanks de regen zorgden liefst 2400 toeschouwers met luid en gezang en vuurwerk voor een sfeer die recht deed aan een historische Klassieker. Feyenoord voelde zich daar het beste in thuis. De Rotterdammers waren feller en gingen de strijd aan met het favoriete Ajax dat drie internationals in de gelederen had. Jada Conijnenberg opende de score in de 11e minuut. Een marge die door Maxime Bennink tien minuten voor rust werd verdubbeld.

Supporters van de Feyenoord Vrouwen zorgden voor een zinderende sfeer op Sportpark Varkenoord.

Rotterdamse droom

Pas toen leek Ajax te beseffen dat het uit een ander vaatje moest tappen tegen de debutant in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Na slecht verdedigen van Samantha van Diemen schoof Nadine Noordam beheerst de aansluitingstreffer binnen. Een rode kaart voor de ervaren Oranje-speelster Stefanie van de Gragt maakte de inhaalrace er niet makkelijker op. Van de Gragt raakte geïrriteerd door wild inkomen van Feyenoord-spits Pia Rijsdijk en trapte na. 

Ajax kreeg met tien speelsters nog wel kansen, maar een blunder van keepster Pothof besliste het duel. Op het natte veld liet ze een houdbaar afstandsschot van Cheyenne van den Goorbergh door haar handen én benen glippen. Twee minuten later zag de in Rotterdam geboren en getogen Pia Rijsdijk haar droom werkelijkheid worden door voor Feyenoord tegen Ajax te scoren: 4-1. Dat aanvoerster Annoek Boshuizen een penalty op de paal schoot kon de sfeer op een uitgelaten Sportpark Varkenoord niet bederven.

Amber Verspaget was matchwinner voor ADO Den Haag tegen PSV.

ADO verrast PSV

Ajax verzuimde in Rotterdam te profiteren van het verlies van PSV op vrijdagavond. ADO Den Haag was verrassend met 1-0 te sterk. Amber Verspaget bracht ADO Den Haag in de 22e minuut aan de leiding. Het lukte PSV niet om in de resterende 70 minuten een gaatje te vinden in de Haagse defensie. 

Fenna Kalma (links) scoorde vier keer tegen Excelsior.

Van de drie topclubs was FC Twente de grote winnaar van speelronde vijf. De landskampioen was op zoek naar revanche voor de 2-1 nederlaag. Excelsior werd het slachtoffer van de Enschedese dadendrang. De teller stokte uiteindelijk bij 7-1. Topschutter Fenna Kalma nam vier doelpunten voor haar rekening; twee voor en twee na rust.

Koploper

PEC Zwolle behield de koppositie door de verassende uitslagen op de andere velden. Nummer drie Feyenoord heeft wel de minste verliespunten. De koploper had lang uitzicht op drie punten bij sc Heerenveen na een treffer van Marushka van Olst. Chimera Ripa redde met haar gelijkmaker twee minuten toch nog een punt voor sc Heerenveen. 

PEC Zwolle is na vijf speelronden de verrassende koploper van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Ga naar de samenvattingen van de wedstrijden in speelronde vijf.