Feyenoord – FC Twente: wie wint de periodetitel?

Feyenoord – FC Twente: wie wint de periodetitel?

Feyenoord – FC Twente: wie wint de periodetitel?

5 nov 2021

Wie wordt de allereerste periodekampioen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen? Die vraag ligt in deze speelronde op tafel en kan vanavond al beantwoord worden. De beste papieren zijn namelijk voor koploper Feyenoord dat alles in eigen hand heeft en vanavond op Varkenoord FC Twente ontvangt. Of kaapt de regerend landskampioen de buit. Of toch nog Ajax of PSV?

De competitieplanners van de KNVB zullen dit vooraf niet hebben kunnen voorspellen, maar wat een weekend staat ons te wachten… Natuurlijk op zondag de kraker tussen Ajax en PSV, die vanaf 12.15 uur ook rechtstreeks op ESPN te zien is. Ongeacht of de periodetitel dan nog op het spel staat, is die partij tussen twee topteams uit de PEEV sowieso altijd een wedstrijd om naar uit te kijken. En wellicht wordt de strijd om de eerste periodetitel wel op De Toekomst beslist.

Ajax en PSV – beide 13 punten uit 7 wedstrijden – kunnen echter alleen profiteren als Feyenoord en/of FC Twente steken laten vallen. De meest waarschijnlijke scenario’s vind je verderop in dit artikel.

Dit is de actuele stand in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

FC Twente-kanonnen Fenna Kalma en Renate Jansen: samen al goed voor 19 treffers dit seizoen.

Spectaculaire entree

Terug naar Feyenoord. Wie had vooraf gedacht dat de debutant in de Eredvisie zo waanzinnig goed uit de startblokken zou komen? Weinigen. En in Rotterdam-Zuid wisten ze zelf ook niet wat ze moesten verwachten. De spectaculaire entree én de verrassende uitslagen dit seizoen in de Eredivisie hebben ervoor gezorgd dat Feyenoord na 7 speelronden met 14 punten de verrassende koploper is.

Over de landstitel praat echter niemand op Varkenoord. “Daar denken we helemaal niet aan”, zei Sophie Cobussen deze week in het Algemeen Dagblad. “Het gaat beter dan gedacht, maar we gaan het straks nog moeilijk genoeg krijgen. Veel clubs staan nog dicht bij elkaar en andere ploegen gaan zich op ons instellen, omdat ze nu weten hoe we spelen. Bovendien hebben we een smalle selectie en moet iedereen fit blijven. Daar doen we overigens alles aan.”

Sophie Cobussen: belangrijke kracht voor Feyenoord.

Eredivisie Cup

Vanavond staat voor Feyenoord en FC Twente dus niet alleen de koppositie op het spel, maar ook de eerste periodetitel. Een nieuw toevoeging, met de invoering van de nieuwe competitieopzet in dit seizoen 2021/’22. De winnaars van de periodetitels komen namelijk uit in een nieuwe vorm van de Eredivisie Cup. In dat nieuwe model wordt via knock-outwedstrijden gespeeld om de winst van deze prijs.

Nieuwe competitieopzet Pure Energie Eredivisie Vrouwen

Scenario’s periodetitel

Dit zijn de scenario’s van het periodekampioenschap:

  • Feyenoord wint > periodekampioen
  • Twente wint*     > als PSV en Ajax gelijkspelen, periodekampioen
  • Ajax wint           > Twe – Fey gelijk, Ajax periodekampioen
  • PSV wint          > Twe – Fey gelijk, PSV periodekampioen
  • Overal gelijkspel > Feyenoord periodekampioen

*bij winst Twente vrijdag, kunnen zowel Ajax en PSV ook nog periodekampioen worden, mits ze met een monsterscore winnen.