Feiten en cijfers: Terugblik op het seizoen van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen

Feiten en cijfers: Terugblik op het seizoen van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen

Feiten en cijfers: Terugblik op het seizoen van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen

26 mei 2022

Het zit erop. Na 27 speelrondes heeft FC Twente Vrouwen zich gekroond tot landskampioen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Voor de Tukkers was het de derde titel op rij en het achtste kampioenschap in de clubhistorie. In totaal werden er 108 wedstrijden gespeeld. Daarin werden tal van statistieken verzameld. Wij zetten de opvallendste op een rijtje.

Meer wedstrijden én doelpunten

Het seizoen 2021/’22 was een doelpuntrijke jaargang. In totaal werd er 392 keer gescoord. Ruim honderd keer vaker dan vorig seizoen, toen de teller bleef steken op 270 treffers. Dat verschil lijkt groot, maar is ook verklaarbaar. Er werden namelijk meer wedstrijden gespeeld in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Door de toetreding van Feyenoord en een iets andere competitieopzet speelden de clubs in totaal 108 duels, 28 meer dan in het seizoen ervoor. Daarin werd gemiddeld 3,6 keer per duel gescoord, net iets meer dan in het seizoen 2020/’21 toen het gemiddelde op 3,4 treffers per wedstrijd lag.

Kampioen FC Twente scoorde gemiddeld bijna vier keer per duel.

Net de honderd niet gehaald

Het is een regel die vaak opgaat: het team dat de meeste doelpunten maakt wordt kampioen. Dat gold dit seizoen ook voor FC Twente Vrouwen. De ploeg van de vertrekkende trainer Robert de Pauw mocht dit seizoen 95 keer juichen. Ajax eindigde op de tweede plaats met zeventig treffers. sc Heerenveen was met 21 doelpunten de minst trefzekere ploeg.

Friese Bomber in Twentse dienst

FC Twente kroonde zich niet alleen tot kampioen van Nederland, maar de Tukkers domineren ook de individuele lijstjes. Drie speelsters van de Enschedeërs staan in de top vijf van het topscorersklassement. Fenna Kalma mag zich de absolute ‘Bomber’ noemen. De Friese spits schoot maar liefst 33 keer raak voor de landskampioen. Daarmee bleef ze Romée Leuchter (Ajax, 25 doelpunten) ruim voor. Renate Jansen (FC Twente, 17 goals), Kayleigh van Dooren (FC Twente, 13) en Jaimy Ravensbergen (11, ADO Den Haag) maken de top vijf compleet.

Eenderde van de Twentse goals kwam op naam van Fenna Kalma.

Hattricks

Kalma duikt ook meerdere keren op in het lijstje van speelsters met de meeste hattricks in het afgelopen seizoen. Zowel in de uitwedstrijd tegen Excelsior als thuis tegen Feyenoord prikte ze er drie tegen de touwen. In de thuisduels tegen Excelsior en sc Heerenveen deed ze daar nog een schepje bovenop door zelfs vier keer te scoren. Dat lukte ook Romée Leuchter namens Ajax op bezoek bij Excelsior. Verder zijn er eervolle vermeldingen voor Renate Jansen (FC Twente), Jannette van Belen (ADO Den Haag) en Jaimy Ravensbergen (ADO Den Haag) die allemaal één hattrick noteerden.

Romée Leuchter legt aan voor een van haar vier goals tegen Excelsior.

Koningin van de assist

Renate Jansen van FC Twente is de vrouw met de gouden eindpass. Twaalf keer leverde ze namens de Tukkers de laatste pass voor een doelpunt. Daarmee mag ze zich de Koningin van de assist noemen. Het Twente-trio Kayleigh van Dooren (10), Marisa Olislagers (10) en Fenna Kalma (9) volgt in het klassement. Net als Kalma kwamen ook Liz Rijsbergen (ADO Den Haag) en Victoria Pelova (Ajax) tot negen assists.

Clean sheets

Ook de keepers wisten zich het afgelopen seizoen meermaals te onderscheiden. Ajax had met 22 tegentreffers de minst gepasseerde verdediging. Regina van Eijk hield zelfs negen keer haar doel schoon en gaat daardoor aan kop op de lijst van doelvrouwen met de meeste clean sheets. Die eerste plek moet ze delen met Daphne van Domselaar van FC Twente. ADO’s Barbara Lorsheyd hield acht keer haar doel schoon, één keer vaker van Sari van Veenendaal van PSV. Feyenoord-goalie Jacintha Weimar maakt de top vijf compleet met vier clean sheets.

Regina van Eijk plukt de bal uit de lucht voordat de PSV-aanvallers gevaarlijk kunnen worden.

Marathonvrouwen

Vijf speelsters misten dit Pure Energie Eredivisie Vrouwen-seizoen geen speelminuut. Het gaat om de keepsters Moon Pondes (PEC Zwolle), Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag) en Jacintha Wiemar (Feyenoord). Ook ADO Den Haag-speelster Amber Verspaget speelde elke wedstrijd van het eerste tot het laatste fluitsignaal. En ook in dit lijstje duikt ze weer op: Fenna Kalma. Net als Pondes, Lorsheyd, Weimar en Verspaget kwam ze afgelopen seizoen tot 2160 speelminuten. 

Amber Verspaget miste vanaf het eerste competitieduel tegen Feyenoord geen minuut.

Feyenoord als publiekstrekker

Feyenoord trad dit seizoen toe tot de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Niet alleen sportief gezien zijn de Rotterdamse vrouwen een aanwinst. Ook het publiek heeft Feyenoord in de armen gesloten. Thuiswedstrijden van de nieuwkomer trokken gemiddeld 2541 toeschouwers. Dat aantal werd flink omhoog gekrikt in de slotfase van het seizoen, toen de Rotterdammers De Klassieker tegen Ajax afwerkten in De Kuip. Liefst 14.618 supporters waren getuige van dit duel. PSV is de nummer twee op de lijst van gemiddelde toeschouwersaantallen, met 1450 supporters. 

In het overzicht van gemiddelde toeschouwersaantallen zijn de wedstrijden die in de periode tussen 13 november 2021 en 1 februari 2022 achter gesloten deuren werden gespeeld overigens niet meegenomen.

Meiden in de regio Rotterdam kunnen sinds dit seizoen dromen van spelen in De Kuip.

Niet genoeg?

Het seizoen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen mag er dan opzitten, dat betekent niet dat je een paar maanden moet wachten tot de bal weer rolt. De komende weken strijden FC Twente, Ajax, PSV en ADO Den Haag namelijk nog om de Eredivisie Cup. De halve finales hiervoor zijn gepland op 26 en 29 mei. Daarin neemt ADO Den Haag het tegen landskampioen FC Twente op en strijdt PSV tegen Ajax om een finaleplek. De eindstrijd om de Eredivisie Cup staat voor 5 juni op de speeldagenkalender. Alle wedstrijden worden afgetrapt om 14:30.

De Eredivisie Cup is de laatste kans voor PSV op een prijs.

Mocht je er dan nog geen genoeg van hebben, niet getreurd. Want in juli wordt afgetrapt voor WEURO2022, waar de OranjeLeeuwinnen proberen de Europese titel van 2017 te verdedigen. Aan voetbal dus geen gebrek de komende maanden!