FC Twente verovert Eredivisie Cup na doelpuntenfestijn tegen Ajax: 4-3

FC Twente verovert Eredivisie Cup na doelpuntenfestijn tegen Ajax: 4-3

FC Twente verovert Eredivisie Cup na doelpuntenfestijn tegen Ajax: 4-3

5 jun 2022

FC Twente heeft voor de tweede keer in de historie de Eredivisie Cup veroverd. De ploeg van vertrekkend coach Robert de Pauw was op het eigen sportpark Het Diekman in een aantrekkelijk duel met 4-3 te sterk voor rivaal Ajax. Daarmee won FC Twente na de landstitel de tweede hoofdprijs van het seizoen.

De finale van de Eredivisie Cup werd een prestigestrijd tussen de twee beste teams van het seizoen. FC Twente pakte de landstitel, Ajax de TOTO KNVB Beker. Op Pinksterzondag troffen de twee topploegen elkaar alweer voor de vijfde keer in het voetbaljaar 2021/’21. Wel voor de laatste keer, als ultieme afsluiting van het lange seizoen.

Rivalen

In Het Diekman haalden beide rivalen opnieuw het beste in elkaar naar boven. FC Twente kwam daar qua dominantie, volwassenheid en kansen als terechte winnaar uit en bevestigde daarmee dat het dit seizoen de beste formatie van Nederland was. Daarvoor moesten de vrouwen in het rood wel eerst een achterstand zien weg te poetsen.

Ondanks een aantal vroege kansen van Twente, waaronder een schot van Kayleigh van Dooren op de paal, was het Ajax dat via Romée Leuchter in de 18e minuut de score opende. Een typische goal van de neo-international die op de rand van het zestienmetergebied Caitlyn Dijkstra kort uitkapte en met rechts de bal in de verre hoek krulde: 0-1.

FC Twente-aanvoerster Renate Jansen krijgt de Eredivisie Cup uitgereikt uit handen van manager vrouwenvoetbal Kirsten van de Ven.

Wonderschone treffer Stolze

Een tegenvaller voor de Twentse vrouwen, maar ze hadden weinig tijd nodig om de zaken recht te zetten. Acht minuten later zorgde Anna-Lena Stolze met een wonderschone treffer de gelijkmaker op het bord. De huurling van VfL Wolfsburg aarzelde geen moment toen de bal na een kopduel via Dijkstra in het luchtledige bleef hangen en haalde met links meteen uit: 1-1. Een van de mooiste goals van dit seizoen, waar Stolze zelf ook vol verwondering op reageerde. Renate Jansen probeerde dat even later te overtreffen met een listige hakbal, die net over de lat scheerde.

Na rust drukte Twente door, al kreeg het daarbij wel hulp van Ajax-goalie Regina van Eijk. Haar eerste misser – ze schoof de bal in de voeten van Jansen die voorlangs schoot – bleef nog zonder gevolgen, maar in de 53e minuut laat ze een corner van Marisa Olislagers zodanig door haar vingers glippen dat de bal achter haar achter de lijn stuiterde: 2-1. Een minuut later prikte Stolze de 3-1 binnen. Van Eijk redde het eerste schot van Stolze, maar haar verdedigers verzuimden in te grijpen waardoor de Duitse in tweede instantie wel succes had: 3-1.

Het seizoen zit erop. FC Twente sluit in stijl af met het winnen van de Eredivisie Cup.

Van der Gragt in tranen

Een fikse domper voor Ajax dat vlak voor die twee tegentreffers Stefanie van der Gragt in tranen van het veld zag gaan. De ervaren OranjeLeeuwin krijgt in Amsterdam geen nieuw contract en moet vertrekken. Een hard gelag voor Van der Gragt die het zichtbaar moeilijk had met haar laatste momenten in het rood-witte shirt.

Stefanie van der Gragt: laatste duel voor Ajax.

In het restant van de finale had Twente weinig moeite meer met Ajax. Romée Leuchter tikte in de 67e minuut na een assist van Nadine Noordam nog wel de aansluitingstreffer binnen, maar daar raakte de thuisploeg niet van in paniek. Sterker, drie minuten later maakte Renate Jansen aan alle Amsterdamse illusies een einde door een perfecte uittrap van Daphne van Domselaar op waarde te schatten, de diepte in te duiken en Van Eijk met een geplaatste lob te verschalken: 4-2. De – wederom – prachtige treffer van Ajax-invaller Tiny Hoekstra in de slotfase was voor de statistieken.

Met het winnen van de derde editie van de Eredivisie Cup sloot FC Twente het seizoen in stijl af. De landstitel en Eredivisie Cup zijn twee hoofdprijzen die in de Enschedese prijzenkast belanden. Een uitstekende balans ook voor coach Robert de Pauw die na één seizoen alweer vertrekt. Ook zijn collega Danny Schenkel zat voor het laatst op de bank bij de Ajax-vrouwen. Hij vierde in april de bekerwinst.