FC Twente slaat gat met Ajax

9 mei 2021

In speelronde drie van de play offs in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen heeft FC Twente uitstekende zaken gedaan. De ploeg uit Enschede won uit bij Ajax met 1-2 en vergrootte zo de voorsprong op Ajax tot vier punten. PSV won van ADO en staat op een punt van FC Twente. In poule B pakte sc Heerenveen tegen VV Alkmaar eindelijk weer eens drie punten en speelden PEC Zwolle en Excelsior gelijk: 1-1.

De topper van speelronde drie stond zondag om 14.30 uur gepland in Amsterdam. Dat was ook de NOS niet ontgaan, want het duel was live te volgen op NPO 1. De kijkers die inschakelden hadden daar met name de eerste helft geen spijt van.

Belangrijke rol Kalma

Na meerdere kansen voor beide doelen sloeg FC Twente het eerst toe. Een voorzet van aanvoerder Renate Jansen werd in de 14e minuut knap binnengekopt door Fenna Kalma. De spits van FC Twente was een kwartier later de aangever bij de 0-2 met een assist op Anna-Lena Stolze. Stolze stuitte in eerste instantie op Ajax-doelvrouw Lize Kop, maar was bij haar tweede poging toch succesvol.

Nog geen twee minuten later kopte Eshly Bakker op aangeven van Samantha van Diemen de 1-2 binnen en leek de wedstrijd nog niet gespeeld. Daar bleef het echter bij voor wat betreft de Amsterdamse dadendrang. In de aanzienlijk minder interessante tweede helft, waarin FC Twente zich vooral beperkte tot verdedigen, kreeg alleen Stefanie van der Gragt in de blessuretijd nog een grote kans. Ze mikte de bal net iets te hoog.

Joëlle Smits was tweemaal trefzeker tegen ADO Den Haag

Smits schiet PSV naar 0-2 zege

De andere twee ploegen in poule A stonden in Den Haag tegenover elkaar. PSV speelde in de reguliere competitie nog met 1-1 gelijk tegen ADO, maar zover liet de Eindhovense ploeg het – met dank aan Joëlle Smits – nu niet komen. De spits was in bloedvorm en scoorde twee doelpunten. De eerste was er een voor de ‘doelpunt van de maand’-verkiezing: Esmee Brugts zetten vanaf rechts voor, waarna Smits de bal prachtig met de binnenkant van de voet in de linkerkruising plaatste. In de tweede helft ontsnapte de PSV-spits slim aan buitenspel en rondde oog in oog met de ADO-keeper koelbloedig af. Met de 2-0 zege blijft PSV in het spoor van koploper FC Twente. ADO wacht nog op de eerste zege in de play offs.

PEC en Excelsior delen punten, sc Heerenveen te sterk voor VV Alkmaar

In poule B stonden voor het eerst twee duels op het programma, nadat bij de eerste twee speelrondes twee duels waren afgelast vanwege coronabesmettingen. Koploper PEC Zwolle trad in Rotterdam aan tegen Excelsior. Dominique Bruinenberg zette in de eerste helft op, aangeven van Maruska van Olst, PEC op voorsprong. De ploeg uit Zwolle leek in de 2e helft op 0-2 te komen, maar het doelpunt werd geannuleerd door de scheidsrechter. Vlak voor tijd redde Frederique Nieuwland uit een strafschop een punt voor de thuisploeg.

sc Heerenveen en VV Alkmaar zorgden eerder dit seizoen voor ware doelpuntenfestivals. Deze keer bleef de score beperkt tot drie doelpunten, waarbij sc Heerenveen voor het eerst sinds lange tijd weer een overwinning boekte. Nikée van Dijk zorgde uit een rebound voor de 1-0, waarna Zoï van de Ven met een fraai afstandsschot de 2-0 op het scorebord zette. Emmeke Henschen scoorde namens VV Alkmaar nog tegen en bracht de eindstand daarmee op 2-1.