Ajax koploper na ruime overwinning op PEC Zwolle

Ajax koploper na ruime overwinning op PEC Zwolle

Ajax koploper na ruime overwinning op PEC Zwolle

14 feb 2022

Ajax is dankzij een 3-0 overwinning op PEC Zwolle terug aan kop van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. De Amsterdamse vrouwen namen de eerste plek over van FC Twente, dat vanwege meerdere coronabesmettingen niet in actie kwam.

Op sportcomplex De Toekomst had de ploeg van trainer Danny Schenkel zaterdag weinig moeite met PEC Zwolle. Via Eshly Bakker en Chasity Grant kreeg Ajax al vroeg in de wedstrijd kansen om de score te openen. Waar zij misten, scoorde Romée Leuchter (foto boven) wel. De aanvaller, voor het eerst opgenomen in de definitieve selectie van de OranjeLeeuwinnen voor het Tournoi de France, kopte na twaalf minuten de 1-0 tegen de touwen.

Het was voor Leuchter haar veertiende treffer van het seizoen. Vlak voor rust was de aanvalster dichtbij haar tweede treffer, maar het lukte haar net niet om haar voet tegen een voorzet vanaf de rechterflank te krijgen, waardoor de bal voorlangs zeilde. In de tweede helft was Leuchter opnieuw dichtbij de 2-0, maar op aangeven van Grant schoot ze tegen PEC Zwolle-keepster Moon Pondes aan.

Alsnog geklopt

Pondes werd even later alsnog geklopt. Jonna van de Velde begon aan een dribbel op de linkerflank, drong het strafschopgebied binnen, waarna ze de bal vanaf de hoek van het vijfmetergebied achter de Zwolse goalie schoot. Ajax bleef aandringen en kreeg via Leuchter en Van de Velde opnieuw enkele goede mogelijkheden. In de slotfase viel de derde treffer alsnog. Leuchter bediende Tiny Hoekstra met een crosspass. Zij nam de bal goed mee, waarna ze de bal vanuit een lastige hoek achter Pondes punterde.

Dankzij de drie punten nam Ajax de koppositie over van FC Twente. De Enschedese vrouwen kwamen afgelopen weekend niet in actie tegen sc Heerenveen, vanwege meerdere coronabesmettingen bij de Tukkers. Zowel Ajax als FC Twente staan nu op vijftien wedstrijd. Daarin behaalden de Amsterdammers 34 punten, de Twentse vrouwen staan op 33.

Mandy van den Berg was vrijdagavond trefzeker voor PSV.

Zeges PSV en Feyenoord

PSV, de nummer drie van de ranglijst, kwam vrijdag in actie op bezoek bij VV Alkmaar. Dat duel eindigde in een 3-1 zege voor de Eindhovenaren. De thuisploeg kwam via Sanne Koopman nog wel op voorsprong. Mandy van den Berg, Naomi Pattiwael en Janneke Verheijen zorgden er echter voor dat de punten mee naar Noord-Brabant gingen.

Vrijdagavond stond ook de Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Excelsior op het programma. Heel even leek hekkensluiter Excelsior daar te verrassen door een punt mee te nemen. Daar zag het bij rust overigens niet naar uit. Via Romée van de Lavoir en Maxime Bennink stond Feyenoord halverwege met 2-0 voor. De Tunesische international Sabrine Ellouzi bracht de spanning terug in de wedstrijd, waarna Naomi Piqué in de 88ste minuut voor de gelijkmaker zorgde. Feyenoord legde zich echter niet neer bij een gelijkspel en schoot een minuut later via Bennink alsnog de winnende treffer binnen.

Bekijk hier de stand.

Feyenoord trok aan het langste eind in de Rotterdamse derby tegen Excelsior.