Ajax klopt Feyenoord in Klassieker en gaat als koploper de winterstop in

20 dec 2021

Niet alleen bij de mannen stond zondag de Klassieker op het programma, maar ook bij de vrouwen. Op sportcomplex De Toekomst won Ajax dankzij twee doelpunten van Romée Leuchter (foto) van Feyenoord. Het team van trainer Danny Schenkel gaat daardoor als koploper de winterstop in.

De Amsterdamse vrouwen namen met de winst in de Klassieker revanche op de Rotterdammers. Begin oktober, tijdens de eerste ontmoeting ooit tussen beide vrouwenteams, was Feyenoord immers met 4-1 te sterk geweest voor Ajax. Waar bij de wedstrijd op Varkenoord nog zo’n 2400 toeschouwers aanwezig waren, was het zondag vanwege de huidige coronamaatregelen een stuk rustiger. Op de tribune zat slechts een handjevol mensen.

Zij zagen dat Ajax en Feyenoord elkaar in de eerste helft in evenwicht hielden. Via afstandsschoten van Chasity Grant en Lisa Doorn kwam de thuisploeg nog enigszins in de buurt van het Rotterdamse doel, maar een treffer bleef uit. Vlak na rust was het wel raak. Nadat Liza van der Most door Robine de Ridder onderuit werd gehaald in het zestienmetergebied, kende scheidsrechter Vivian Peeters een strafschop toe. Vanaf elf meter liet Romée Leuchter Feyenoord-keepster Jacintha Weimar kansloos.

De Rotterdamse vrouwen hadden amper kans om de teleurstelling te verwerken, of de bal zag alweer achter Weimar. Met een fraaie steekbal zette Sherida Spitse de slim weggelopen Leuchter opnieuw oog in oog met de Feyenoord-keepster. Beheerst schoot zij de bal in de lange hoek en met haar elfde doelpunt van het seizoen bracht ze de stand op 2-0. Leuchter kreeg even later nog een goede kans om haar hattrick te voltooien, maar van dichtbij kopte ze in de handen van Weimar.

FC Twente werkt aan doelsaldo

Regerend landskampioen FC Twente werkte op de laatste speeldag van 2021 aan het doelsaldo. In Rotterdam werd Excelsior met 9-1 opgerold. Sabrine Ellouzi zette de thuisploeg nog wel op voorsprong, maar daarna namen de Tukkers het heft in handen. Fenna Kalma was goed voor drie doelpunten, de overige treffers kwamen van Anna-Lena Stolze (2x), Marisa Olislagers, Kayleigh van Dooren, Caitlin Dijkstra en Lotje de Keijzer.

Fenna Kalma scoorde drie keer voor FC Twente tegen Excelsior.

PSV sluit af met winst

PSV sloot het jaar af met een 2-1 overwinning op ADO Den Haag. Desiree van Lunteren opende de score namens de Eindhovenaren. ADO kreeg via Gwyneth Hendriks een uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, maar zij zag haar strafschop op de paal belanden. Esmee Brugts besliste het duel vervolgens voor PSV, waarna Hendriks in de blessuretijd alsnog wist te scoren vanaf elf meter en daarmee de eindstand op het bord bracht.

Desiree van Lunteren zette PSV op voorsprong tegen ADO Den Haag.

Zwolle te sterk voor Heerenveen

Vrijdag stonden PEC Zwolle en sc Heerenveen al tegenover elkaar. Via Kristen McFarland kwam Heerenveen nog op voorsprong, maar Marushka van Olst, Danique Noordman en Evi Maatman zorgden ervoor dat PEC Zwolle de winst in eigen huis hield.

PEC Zwolle won vrijdagavond met 3-1 van Heerenveen.

Ga naar de samenvattingen van de wedstrijden.