ADO en PSV in evenwicht; VV Alkmaar geen partij voor FC Twente

22 mrt 2021

Speelronde 13 in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen leverde enkele opmerkelijke uitslagen op. Zo hield ADO Den Haag koploper PSV op 1-1, terwijl FC Twente geen genade kende met VV Alkmaar: het duel in Enschede eindigde in een 9-0 overwinning voor de thuisploeg.

PSV, na de 2-1 zege op Ajax afgelopen woensdag koploper in de stand, ging op bezoek in Den Haag. Dat moest het – vanwege een positieve coronatest – doen zonder topscorer Joëlle Smits. In een aantrekkelijk duel kwam ADO Den Haag in de 22e minuut op voorsprong. Een te korte terugspeelbal van PSV-aanvoerder Mandy van den Berg werd onderschept door Jannette van Belen. Zij stuitte op keeper Sari van Veenendaal, maar de rebound werd van buiten de zestien meter prachtig ingeschoten door Shanique Dessing. PSV ging in de tweede helft verwoed op jacht naar een doelpunt en scoorde – in de persoon van Anika Rodriguez – de verdiende gelijkmaker.

Ontketend FC Twente, vier goals Anna-Lena Stolze

FC Twente nam het thuis op tegen VV Alkmaar. Op 6 november van het vorig jaar boekte FC Twente een eenvoudige 0-4 overwinning in Alkmaar en ook vandaag had de ploeg uit Enschede weinig moeite met het elftal van coach Corina Dekker. Al na 35 seconden noteerde Anna-Lena Stolze haar eerste treffer. Nadat Suzanne Giesen de score had verdubbeld, zorgde Stolze voor de 3-0 ruststand met haar tweede doelpunt, een fraaie lob over keeper Makela.

Fenna Kalma en Renate Jansen waren beide trefzeker tegen VV Alkmaar.

De aanvalster van FC Twente had vervolgens in de tweede helft nog geen zes minuten nodig om de score naar 5-0 te tillen. Doelpunten van Fenna Kalma, debutant Fieke Kroese, Renate Jansen en Romy Speelman zorgden voor een 9-0 eindstand en een vervelende busreis naar Alkmaar voor de bezoekers.

Ajax, PEC Zwolle winnen

Ajax had het lang lastig tegen Excelsior, maar wist in de tweede helft de ban te breken. Het had daarvoor wel een strafschop nodig, gegeven na een overtreding op Victoria Pelova. Aanvoerder Marjolijn van den Bighelaar wist wel raad met deze buitenkans. Chasity Grant kopte Ajax vervolgens op 0-2, waarmee de wedstrijd gespeeld leek. Binnen vier minuten bracht Julia Ibes de spanning echter weer terug, nadat ze door Joy Kersten alleen voor keeper Lize Kop was gezet. Veel verder kwam de thuisploeg niet, twee doelpunten van Eshly Bakker zorgden voor een 1-4 eindstand.

In Nieuwehorne stonden sc Heerenveen en PEC Zwolle tegenover elkaar. PEC-middenvelder Jill Diekman, die net deze week haar eerste contract had getekend, zorgde voor het onbetwiste hoogtepunt van het duel door de bal op slag van rust vanaf 20 meter prachtig over keeper Van der Flier te schieten.

Topper op laatste speeldag

De laatste speeldag van de reguliere competitie staat gepland voor volgende week zondag, 28 maart. Meest in het oog springende affiche in ronde 14 van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen is uiteraard de wedstrijd tussen PSV en FC Twente, met andere woorden de nummer 1 tegen de nummer 2. Net zo interessant is de ontmoeting tussen Ajax en het in vorm verkerende ADO Den Haag. Kan de ploeg van Sjaak Polak weer voor een verrassing zorgen? In de andere twee duels van ronde 14 neemt VV Alkmaar het op tegen sc Heerenveen, terwijl Excelsior op bezoek gaat bij PEC Zwolle.